Estonci nasedli do traktorů a míří do Bruselu protestovat

Tallinn - Zemědělci v Estonsku se vydali na desetidenní protest. Nelíbí se jim totiž dotační politika Evropské unie. Podle nich je nespravedlivá a znevýhodňuje jejich zemi. Estonsko totiž dostává třikrát míň než některé země eurozóny. Během demonstrační túry se vydávají přes několik hlavních měst až do Bruselu.

Estonským zemědělcům došla trpělivost. Myslí si, že je Brusel s jeho dotační politikou diskriminuje. Nizozemsko, Belgie nebo Itálie totiž dostanou více než čtyři sta padesát eur na hektar. Estonští farmáři ale jen sto sedmnáct eur. Dotace by se měly vyrovnat. Pro mě jako zemědělce je to nepochopitelné. Já stejně jako ostatní musím bojovat na společném trhu. Tenhle systém je prostě neudržitelný, popisuje jeden ze zemědělců Ullas Hunt.

Evropská komise sice navrhuje přímé platby do pobaltských zemí zvýšit, i tak ale budou skoro o polovinu nižší, než jsou průměrné platby v Evropské unii. Estonci tak vyráží do Bruselu protestovat. Protesty povedou přes některá hlavní města států, jako třeba v Litvě, Lotyšsku nebo v Německu. Do Bruselu by měli dorazit 22. listopadu, tedy v den, kdy by se mělo jednat o zvýšení dotací do zemědělství.

Přestože si estonští zemědělci stěžují na špatnou politiku, jejich ekonomice se daří. Ve třetím čtvrtletí se meziročně zvýšila skoro o tři a půl procenta. Podobný růst je v eurozóně spíše výjimkou - kvůli dlouhodobé krizi se totiž potýká s útlumem.

Estonským zemědělcům se nelíbí dotační politika EU (zdroj: ČT24)