Jíme málo našich ryb, EU to chce změnit

Třeboň - Čeští rybáři získají z evropských fondů další desítky milionů korun. Zástupci Evropské komise chtějí zvýšit produkci sladkovodních ryb v členských státech a hodlají přimět Evropany, aby je i více jedli. Zatím se téměř 70 procent sladkovodních ryb do Evropy dováží. Dotace půjdou do velkochovů, ale i do rodinných farem.

Třebonští rybáří se starají o 500 rybníků. Ročně z nich vyloví 3 tisíce tun ryb. Za peníze z fondů tady odbahnili vodní plochy, další miliony teď dají do nových technologií. „Od roku 2007 dostali čeští rybáři z operačního programu Rybářství dotace ve výši 750 milionů korun. Zachování podpory je pro celý obor velmi dobrou zprávou,“ uvedl ministr zemědělství Petr Bendl.

Dotace by od roku 2014 měly plynout do modernizace rybářských velkochovů, zejména do nových technologií, ale také do podpory vzniku malých rodinných rybářských farem. Bude financována i rybí turistika, podpora rybích restaurací i kulturních akcí kolem ryb.

Češi preferují vepřové 

Oslovení prodejci jsou zatím k podnikání v rybníkářství skeptičtí. Za příklad dávají tuzemský trh, kde si lidé k rybám hledají cestu obtížně. Prodeji nepomohla ani kampaň Ryba domácí, která stála 150 milionů korun. „Lidé tady preferují vepřové a kuřecí maso, zdravé ryby nejdou,“ tvrdí i organizátor rybích trhů David Veis. Čtyřčlenná rodina každoroční sní v průměru tři kapry.

Petr Bendl, ministr zemědělství:

„Unie dospěla k poznání, že při stále vyčerpanějších zdrojích mořských ryb jsou sladkovodní ryby vhodnou náhradou. Evropa má přitom pro vlastní produkci obrovský potenciál a nemusí jen přihlížet, jak jsou na její území sladkovodní ryby dováženy z třetích zemí, často ve špatné kvalitě, o ekologických dopadech takové dopravy ani nemluvě. Rybníkářství je přirozeným a z hlediska životního prostředí vhodným způsobem využití krajiny.“

Nejčastěji chovanou rybou je kapr

K chovu ryb je v ČR využíváno 42 tisíc hektarů rybníků s průměrným ročním přírůstkem kolem 460 kg ryb na hektar. Zhruba stovka subjektů produkuje průměrně zhruba 20 tisíc tun živé hmoty ročně. Nejčastěji chovaným druhem je kapr. 

Konzumace sladkovodních ryb v Česku v posledních letech mírně roste. Loni lidé průměrně snědli 1,43 kilogramu sladkovodních ryb, což je ale méně než třetina průměrné spotřeby v EU. Rybářství Třeboň, největší producent sladkovodních ryb v Evropě, ročně dodá na trh 3 200 tun ryb, převážně kaprů, zhruba 75 procent je určeno na vývoz.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)