Bolívie si staví první mrakodrapy a supermarkety

La Paz - Bolivijská ekonomika v posledních letech vytrvale roste. V zemi se staví první mrakodrapy a podle mezinárodního měnového fondu se jí bude dařit i příští rok. Organizace předpovídá latinskoamerické zemi pětiprocentní růst.

Desetimilionová země jako by se měnila před očima. Bolívie roste navzdory všudypřítomné ekonomické krizi, a přestože je stále jednou z nejchudších zemí Latinské Ameriky, má jedny z největších nalezišť zemního plynu a drahých kovů. A její ekonomice se daří. 

„V posledních letech jsme díky mnohonárodní vládě měli stabilitu, která nám hodně dovolovala. Kvůli tomu, jak moc se teď staví, máme dokonce nedostatek cementu,“ řekl Herman Marka, obyvatel El Alto. Právě horské El Alto je jedním z nejvýrazněji se rozvíjejících měst. Staví se tam první supermarkety a nákupní centra.  

Milionové investice by dřív v Bolívii vůbec nebyly myslitelné. Bolivijský prezident Evo Morales je přitom známý spojenec venezuelské hlavy státu a sdílí také jeho ostrou levicovou rétoriku. V praktických otázkách se ale ukázal být spíš dobrým ekonomem. „Bylo by bláznivé ten ekonomický úspěch neuznat. Výrazně se zvýšila poptávka a také nabídka. Když lidé mají co nakupovat, tak utrácí,“ popsal Jordi Chaparro, prezident investiční skupiny Grentidem.  

Bolivijská ekonomika roste (zdroj: ČT24)

Podle Mezinárodního měnového fondu by se mělo Bolívii dařit i v dalších letech. Její ekonomika roste už 7 let v průměru o bezmála pět procent a stejný je předpovídán i pro další rok.