V Nigérii vyrobili elektřinu z moči

Abuja - Rozvíjející se země potřebují čím dál tím víc energie. To je fakt, se kterým se snaží vypořádat vědci po celém světě. Přímo v Nigérii se problémem zabývají tamní studenti - a úspěšně. Jejich experimenty přinesly úspěch. Zjistili, jak vyrobit elektřinu z tekutiny přítomné ve všech domovech - z moči.

Zní to jednoduše a ve své podstatě to jednoduché je. Biologický rozklad moči a jeho energetické využití není žádnou novinkou, ale praktické využití chybí. Hlavně v zemích jako je Nigérie, kde zatím ekologie nehraje tak silnou roli jako ve vyspělých státech. 

„Proč jsme se rozhodli využít právě moč? Protože je to běžný odpad, jehož elektrolýzou se dá získat poměrně dost energie. Navíc je to dobré pro přírodu,“ řekl student chemie Aina Adebola. „Směs plynného vodíku a dusíku projde vodním filtrem. Ten ji zbaví nečistot. Pak směs putuje do válce, kde se uloží,“ vysvětluje Adebola. Další plyn pak oddělí potřebný vodík od dusíku.

Z jednoho litru až šest hodin provozu domácnosti

Odborníci doufají, že využití moči pomůže nejen s nedostatkem elektřiny, ale hlavně pomůže zachránit tamní ekosystém. Generátor dokáže z jednoho litru tekutiny vyrobit energii na šest hodin provozu domácnosti.  

Reportáž Františka Kramarze (zdroj: ČT24)

„Lidé se až tak dalece neštítí své vlastní moči než té cizí, té se ani nedotknou. Chcete-li ale zabránit jejímu pachu, stačí přidat procento sody na praní a zápach je pryč,“ řekl profesor Doregosovy soukromé univerzity Lawal Olaide. Podobně jako jinde už i v Nigérii fungují zelené zdroje energie, jak větrné, tak solární. Ale tato technika zůstává příliš drahá a investorům se do ní nechce, pro farmáře je úplně nedostupná. Zpracování moči tak otevírá docela nové možnosti.