Clintonová lobbovala za Westinghouse nejen u vlády, ale i u opozice

Praha - Bezpečnost jaderné energie je hlavní prioritou. Český národ si podle americké ministryně zahraničí Hillary Clintonové zaslouží tu nejlepší a nejspolehlivější energii, kterou Westinghouse nabízí. Kromě vlády jednala ministryně i se zástupci sociální demokracie, jejíž předseda zdůraznil, že zásadní je pevná finální cena, termín dokončení a samozřejmě bezpečnost. Americká ministryně s opozicí jednala možná i proto, že v případě vítězství levice ve volbách bude mít otázku Temelína a jeho dostavby v rukou.

Premiér Petr Nečas po jednání s Clintonovou uvedl, že tendr pokračuje podle plánu. „Máme transparentní postup pro výběr a nejlepší nabídka vyhraje,“ uvedl předseda vlády v tiskovém prohlášení.

Česko je podle šéfky americké diplomacie jedničkou ve střední Evropě v prosazování bezpečné jaderné energie. Američané podle ní už v této oblasti spolupracují s českými partnery a snaží se vybudovat společné centrum pro civilní jaderný výzkum. Nečas po jednání s šéfkou americké diplomacie upřesnil, že středisko by mělo být umístěno při ústavu energetiky na fakultě strojní ČVUT. Centrum prý bude „kontaktní burzou“ pro navazování spolupráce mezi českými a americkými výzkumníky.

Karel Schwarzenberg o setkání s Clintonovou:

„Byla to bezvadná spolupráce, velmi otevřeně jsme spolu mluvili. Nedělali jsme nějaká tajemství nebo hádky, vždycky jsme si narovinu řekli, co je, a to byl opravdu základ velmi dobré spolupráce. Probrali jsme všechny strategické otázky, které dnes jsou, samozřejmě možnost americké investice u nás, ale také jak vidíme situaci v Gaze nebo na Balkáně.“

„Jak řekl ministr, jsme přátelé od samého vzniku České republiky. Je to především díky vzájemnému respektu a společných záměrech. Základem našeho přátelství jsou tři pilíře - bezpečnost, ekonomická a vědecká spolupráce a především zastávání lidských práv a svobod,“ řekla naopak Clintonová.

Temelín
Zdroj: Martin Štěrba/ČTK

S ministryní mluvili i zástupci ČSSD

Clintonová se setkala i se zástupci českých sociálních demokratů, společně probrali požadavky na projekt. „Já jsem měl možnost zdůraznit, že pro českou stranu je důležité, aby byla garantována pevná finální cena, termín dokončení, bezpečnost a transparentní průběh procesu,“ řekl Bohuslav Sobotka, předseda ČSSD.

Schůzka nebyla jistě náhodná. Americká ministryně s opozicí jednala právě proto, že v případě vítězství levice ve volbách bude mít otázku Temelína a jeho dostavby v rukou.

Brífink ČSSD po jednání s H. Clintonovou (zdroj: ČT24)

Za lobbing se Američané nestydí

„Nesydíme se za lobbing Westinghousu, protože tato společnost má nejlepší projekt a bude to znamenat větší pracovní příležitosti pro Čechy i Američany. Byl by to ten nejlepší krok pro jadernou energetiku,“ řekla Clintonová na tiskové konferenci.

Jak se blíží poslední fáze rozhodovacího procesu, bude vláda Spojených států v podpoře Westinghousu pravděpodobně čím dál hlasitější. Clintonová rozhodně není jediné želízko americké společnosti. Během několika dní by měl do Česka dorazit i vysoký úředník ministerstva pro Evropu a Asii Matthew Murray.

Clintonová: Česko je jedním z nejsilnějších partnerů USA

Americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová na brífinku označila Česko za jednoho z nejsilnějších amerických partnerů a přátel na evropském kontinentu. Ocenila mimo jiné spolupráci v Afghánistánu nebo přípravu výcvikového vrtulníkového centra NATO v Česku.

Hlavní body jednání

  • Politická a ekonomická spolupráce včetně kooperace v civilní jaderné oblasti.
  • Společná podpora demokracie a lidských práv ve světě.
  • Aktuální otázky mezinárodního dění.

Zprávu o programu návštěv Clintonové najdete ZDE

V rozhovoru pro Českou televizi, který se konal minulý týden, potvrdila snahu o „ulovení zakázky“ i náměstkyně ministra obchodu USA Nicole Yvette Lamb-Hale. „Jsem tu proto, abych podpořila nabídku firmy Westinghouse na dostavbu Temelína. Myslím, že je nejlepší, co se týče ceny, bezpečnosti i inovací.“

Po vyřazení Arevy zbývají v tendru pouze dva velcí konkurenti - Rusko a USA. Dá se tudíž očekávat velký boj. Náklady na dostavbu temelínské elektrárny se odhadují na 200 až 300 miliard korun. Stavba třetího a čtvrtého bloku má být hotova nejpozději v roce 2025. Vítěz tendru má být vybrán v příštím roce.

Clintonová Česko navštívila po necelém roce, loni v prosinci se se svým manželem Billem, bývalým prezidentem USA, zúčastnila pohřbu Václava Havla. V předchozích letech tu byla v delegaci amerického prezidenta Baracka Obamy. Schwarzenberg se letos v zámoří s Clintonovou setkal v září.

Informace o zájemcích o dostavbu Temelína

Areva

- Skupina Areva vznikla v roce 2001 sloučením francouzských společností Framatom (založena v roce 1958) a Cogea (založena v roce 1976).
- Firma, jež sídlí v Courbevoie u Paříže, je podle svého tvrzení největším světovým dodavatelem jaderných reaktorů. Od 70. let postavila nebo právě staví již 102 reaktorů v 11 zemích světa, z nichž 91 je stále v provozu.
- Kromě jaderného strojírenství se zabývá i výrobou paliva pro atomové elektrárny a vybavením pro distribuci a přenos energie.
- Vlastníkem Arevy je francouzský stát. Skupina má v současnosti 48 000 zaměstnanců, výrobní kapacity má ve 40 zemích a obchodní zastoupení ve stovce zemí světa. V roce 2011 utrpěla čistou ztrátu ve výši 2,424 miliardy eur po čistém zisku 883 milionů eur v roce 2010. Tržby společnosti loni činily 8,872 miliardy eur.
- Areva pro Temelín nabízí reaktory nazvané EPR, což je nová generace vysoce výkonných tlakovodních reaktorů. V současnosti staví takové reaktory čtyři: dva v Číně, po jednom ve Finsku a Francii.
- Koncem září Areva oznámila, že v případě úspěchu v tendru na dostavbu JE Temelín počítá s vytvořením zhruba 11 000 kvalifikovaných pracovních míst, z nichž většinu by měli obsadit Češi.
- Skupina Areva byla z tendru vyloučena, podala však odvolání.

MIR.1200

- Jedná se o konsorcium české firmy Škoda JS s ruskými společnostmi Gidropress a Atomstrojexport z konsorcia Rosatom.
- Konsorcium nabízí nové tlakovodní reaktory MIR.1200 (dříve AES-2006). Tento nový typ reaktoru, vyvinutý firmami Atomstrojexport a Gidropress, který má základy v předchozích reaktorech VVER, je v současnosti v provozu v Číně, budují se i v Rusku a Indii.

Atomstrojexport

- Společnost se sídlem v Moskvě, kterou kontroluje státní agentura Rosatom, vznikla v roce 1998 spojením společností Atomenergoexport a Zarubežatomenergostroj. Realizuje mezivládní dohody o výstavbě objektů jaderné energetiky v zahraničí. K hlavním projektům společnosti patří jaderné elektrárny Kudankulam (Indie), Tchien-wan (Čína), Búšehr (Írán), Belene (Bulharsko) nebo například Mochovce (Slovensko). O zakázku v Belene mělo zájem i české konsorcium pod vedením Škody JS. Atomstrojexport se dále podílí na budování jaderných kapacit v Turecku, Bělorusku, Bangladéši nebo na Ukrajině. Předchůdci firmy se podíleli i na budování jaderných elektráren v bývalém Československu (Jaslovské Bohunice).

Gidropress

- Ruský státní výrobce systémů pro jaderné reaktory. Připravuje také projektové práce pro realizaci jaderných elektráren a výrobu zařízení pro jaderné elektrárny, založené na technologii tlakovodních reaktorů VVER. Firma, která byla založena v roce 1946 a sídlí v Podolsku, se podílela podle vlastních údajů na výstavbě reaktorů v celkem 18 jaderných elektrárnách v Rusku, Arménii, Finsku, Bulharsku, Maďarsku, Česku, Slovensku a Číně. Je rovněž součástí ruské státní agentury Rosatom. Nyní se spolupodílí na většině hlavních zakázek firmy Atomstrojexport.

Škoda JS

- Plzeňská firma se již přes 50 let zabývá inženýringem a dodávkami pro jadernou energetiku. K hlavním projektům společnosti v současnosti patří obnova systému kontroly a řízení Jaderné elektrárny Dukovany, podílí se také na dostavbě Jaderné elektrárny Mochovce. Kromě inženýringu se zabývá i výrobou pohonů řídících tyčí reaktorů a kontejnerů pro transport a skladování vyhořelého jaderného paliva. Škoda JS, dříve Jaderné strojírenství, vykázala loni zisk před zdaněním téměř 280 milionů Kč, stejný jako v roce 2010. Tržby se meziročně zvýšily o deset procent na pět miliard korun. V roce 2004 do společnosti vstoupil nový vlastník - ruská strojírenská skupina OMZ. Firma má více než 1 100 zaměstnanců.

Westinghouse

- Přední světová firma v oblasti jaderné energetiky. Staví a provozuje jaderné elektrárny po celém světě a je například lídrem v čínské jaderné energetice. Od roku 2006 ji ovládá japonský konglomerát Toshiba.
- Společnost Westinghouse Electric Company založil v roce 1886 v Pittsburghu americký vynálezce George Westinghouse - sám autor asi stovky patentů. V 90. letech firma prodělala velké organizační změny a stala se spíše mediální korporací. Obnovená společnost Westinghouse Electric Company byla založena v roce 1999 a nyní sídlí v Cranberry Township v Pensylvánii. Firma má asi 14 500 zaměstnanců.
- Westinghouse je mimo jiné výrobcem jaderného reaktoru takzvané třetí plus generace AP1000, který nabízí i pro Temelín. Čtyři reaktory tohoto typu jsou nyní ve výstavbě v Číně, další čtyři stavějí v USA. Na technologiích Westinghouse je podle firmy založeno 50 procent ve světě fungujících jaderných elektráren.
- Westinghouse se podílel na výstavbě prvních dvou bloků Temelína (řídicí systémy) a dodával do Temelína také palivo. Loni v červenci Temelín plně přešel z paliva firmy Westinghouse na palivo od ruské společnosti TVEL.

Vydáno pod