Británie chce stanovit minimální cenu alkoholu, jako prevenci

Londýn - Alkohol ve Velké Británii zřejmě podraží. Tamní vláda chce v rámci boje proti alkoholismu zavést jeho minimální cenu. Pivo by tak vyšlo nejméně na 48 korun a láhev vína na 130 korun. Novinka by měla platit v Anglii a Walesu. Ve Skotsku už stejné opatření odhlasoval tamní parlament.

Alkohol je teď v Británii dostupnější než dříve, což se vláda rozhodla změnit. Minimální cena jednotky, tedy deseti mililitrů čistého alkoholu, který obsahuje třeba čtvrt litru piva, by mohla být asi 14 korun. Současně mají skončit i slevové akce typu kupte jeden, druhý dostanete zdarma. 

  • Londýnská hospoda autor: FACUNDO ARRIZABALAGA, zdroj: ISIFA/EPA
  • Londýnská hospoda autor: Time Out, zdroj: ISIFA/Rex Features

Emily Robinsonová, Alcohol Concern

„Mladí lidé nám říkají, že je levnější se opít než jít třeba do kina. Opatření se proto zaměří hlavně na tuto cílovou skupinu.“

Kabinet si od novinky slibuje snížení kriminality a výdajů do zdravotnictví. Výrobci a prodejci alkoholu ale protestují a tvrdí, že na nezodpovědnost několika mladých doplatí průměrný spotřebitel. „Naprostá většina z nás jsou zodpovědní uživatelé alkoholu, ale přesto se nás to bude týkat,“ stěžuje si Miles Beale ze společnosti Wine and Spirit Trade Association. 

Proti jsou hlavně francouzští a italští vinaři

Návrh se nelíbí ani mnohým vývozcům alkoholu, zejména pak vína. Francie a Itálie chtějí Británii hnát před soud. A za pravdu jim navíc dává i Brusel. Evropská komise Londýn varovala, že stanovení minimální ceny alkoholu by mohlo porušit svobodu pohybu zboží. 

O stejném kroku se mluvilo i u nás. A to když jej v souvislosti s metyalkoholovou aférou prosazoval bývalý hejtman Moravskoslezského kraje Jaroslav Palas.

Minimální cena alkoholu (zdroj: ČT24)
Vydáno pod