Živnostník roku David Smetana: Jako zemědělec jsem se narodil

Praha – Vítězem sedmého ročníku soutěže Firma roku 2012, jejímž posláním je podpora podnikání v Česku, se stal výrobce leteckých motorů z Velké Bíteše První brněnská strojírna. Živnostníkem roku 2012 je zemědělec David Smetana z Hradce Králové. Slavnostní vyhlášení výsledků se uskutečnilo v pražském Paláci Žofín.

Firmy byly hodnoceny podle tzv. skóringu, který byl vypočítán na základě ukazatelů rentability, likvidity, zadluženosti, aktivity, ziskovosti a produktivity. Vítěznou firmu zvolila dvacetičlenná porota.

Firma roku zaměstnává 714 lidí

První brněnská strojírna uspěla v konkurenci 3 315 firem. Historie společnosti, která se nyní specializuje na letecký průmysl, slévárenství a obrábění kovů, sahá do roku 1950. V jejím vývojovém středisku vznikl letecký motor, který firma prodává do celého světa. Ve Velké Bíteši momentálně zaměstnává 714 lidí.

O pěti finalistech v kategorii živnostníků rozhodla veřejnost v SMS hlasování, o vítězi rozhodovala porota na základě podnikatelského příběhu.

Živnostník roku David Smetana začal podnikat v devatenácti

Vítěz kategorie živnostníků David Smetana, který porazil 3 054 konkurentů, začal soukromě hospodařit po dokončení střední zemědělské školy v roce 1991, když rodičům vrátili část majetku. Bylo mu tehdy 19 let. „Jako zemědělec jsem se narodil. Už když jsem začal vnímat okolní svět, věděl jsem, že budu zemědělec. Jsem moc rád, že můžu podnikat po svém a na svém a nejsem nikým úkolován,“ říká Smetana.

Odpovědná firma založila fond pro věrné zaměstnance

V kategorii Odpovědná firma roku 2012 zvítězila RIGI stavební společnost. Jihomoravská firma vytvořila v Česku unikátní tzv. výslužný fond, který bude sloužit k vyplácení výkonných zaměstnanců poté, co budou u firmy pracovat více než 25 let. Do fondu společnost přispívá ročně milionem korun bez ohledu na výši svého zisku. Její zaměstnanci tak nebudou závislí pouze na státním důchodovém systému.