Koupili jste auto s falešnými doklady? Jste v bezvýchodné situaci

Praha – I když má koupě ojetého vozidla pocházejícího ze zahraničí na první pohled řadu výhod, mezi které často patří i nízká cena, měl by být kupující velmi obezřetný. Pokud se ukáže, že je auto kradené nebo pohřešované, policie ho zabaví. Pokud se zjistí, že má falešné doklady, majiteli ho úřady sice nechají, ale jezdit mu s ním nedovolí. A to ani v případě, že bylo předtím řadu let bezproblémově přihlášeno.

Pan Pavel si před rokem koupil v bazaru ojeté auto z ciziny. Vše probíhalo standardně a bazar vyřídil potřebné náležitosti. „Prodejce auto přihlásil na české doklady. Vyzvedl jsem si pouze český technický průkaz a značky a začal vůz užívat,“ popsal pan Pavel v dotazu do Poradny Portálu ČT24.

Jenže vše v pořádku nebylo. „Letos za mnou přišla policie s tím, abych jim automobil odevzdal, protože bylo přihlášeno na falešný technický průkaz Dánského království. Po dvouměsíčním vyšetřování mi bylo sděleno, že auto není kradené ani pohřešované. Ale jelikož bylo přihlášeno na falešné doklady, tak mi ho vrátili bez technického průkazu a státní poznávací značky,“ dodal.

Případ pana Pavla není zdaleka ojedinělý. To nám potvrdili právníci ze sdružení SOVA. I když čtenář uvádí, že je pro něj automobil nezbytnou potřebou k chodu domácnosti, úřady ani policii to nezajímá. Auto prostě nesplňuje podmínky stanovené českými zákony.

Jak z toho ven?

Pokud by chtěl český majitel uvést vozidlo opět do provozu, musí předložit na příslušném referátu dopravy buď originální zahraniční doklad k vozidlu, nebo jeho duplikát. Možností je také předložení originálního potvrzení o tom, že bylo vozidlo provozováno, a to ze státu, odkud vozidlo pocházelo.

Sdružení SOVA ale upozorňuje, že je tato situace v podstatě neřešitelná. „Majitel, který je již několikátý v pořadí, nemůže vzhledem k padělaným zahraničním dokladům vědět, z které země vozidlo vlastně pochází. A nakolik by byla úspěšná snaha současného českého majitele při získání dokladů v zemi skutečného původu, jejichž předložení vyžadují české úřady, je rovněž otázka,“ sdělilo sdružení portálu ČT24.

Takovýmto nepříjemnostem je proto lepší předcházet a vozidlo kupovat buď od profesionálů, kteří za jeho původ ručí, nebo u prodejce, který nechává vozy automaticky prověřovat. Možností je také využít služeb firem specializujících se na prověření historie vozidel dovezených ze zahraničí.