Vláda a penzijní fondy veřejnosti zdůrazní, na co je druhý pilíř dobrý

Praha - Vláda a penzijní fondy slíbily, že budou veřejnost více informovat o druhém pilíři penzijní reformy. Vláda podle premiéra Petra Nečase bude informovat prostřednictvím inzerátů, nikoho však nechce „lámat“. Výdaje státu na informování o druhém pilíři neupřesnil. Opoziční ČSSD se mezitím chystá dát jasně najevo, že reformu hned po svém případném vítězství ve volbách v roce 2014 zruší.

Důchodová reforma, jedna ze zásadních vládních změn, má přitom odstartovat už za 25 dní. Zavedení takzvaného druhého pilíře ovšem provází obava z toho, kolik lidí nakonec využije možnost nového systému spoření na stáří. Už tři penzijní fondy z něj totiž vycouvaly. Premiér Nečas si proto na dnešek pozval na jednání společnosti, které se do systému zapojí.

Podle Nečase je koordinovaný postup informační kampaně Úřadu vlády a ministerstva práce a sociálních věcí limitován zákonem o veřejných zakázkách a rozpočtovými omezeními. „Představa, že začneme s 'barnumskou reklamou', není realistická,“ upozornil.

Petr Nečas

„Vláda nebude nikoho přesvědčovat nebo lámat, ale chceme dát na stůl poctivá čísla, na základě kterých se lidé rozhodnou postupně vstupovat do druhého pilíře.“

„Současný stupeň informovanosti o změnách a vývoji důchodového zabezpečení jako celku není na dostatečné úrovni,“ prohlásil prezident Asociace penzijních fondů a ředitel PF ČSOB Stabilita Karel Svoboda. Informace budou nyní více podávat i samy fondy, které mají téměř pět milionů klientů, dodal.

Komu se druhý pilíř vyplatí?

Od ledna bude možné do druhého pilíře přesměrovat tři procentní body z odvodů na sociální pojištění a přidat dva body ze svého. Vstup do něj má být podle dřívějších odhadů Nečase výhodný pro polovinu obyvatel. Některé studie ale hovoří o nižším podílu lidí, jimž se vyplatí. Podíl zájemců o vstup do druhého pilíře klesá podle různých průzkumů pod deset procent.

Ilustrační foto
Zdroj: ISIFA/Capital Pictures

„Jsem přesvědčen, že počet zájemců o druhý pilíř se bude postupně zvyšovat. Lidé byli totiž znejistěni neuvěřitelně negativní publicitou, která se na druhý pilíř nespravedlivě svrhla. Logicky byli znejistěni i tím, že do poslední chvíle v prosinci nebylo jasné, zda druhý pilíř od ledna odstartuje. Je třeba to překonat a dát na stůl objektivní skutečnosti,“ uvedl Nečas.

Ne všechny penzijní fondy se do druhého pilíře zapojí

Už v minulých týdnech přitom svou neúčast ve druhém pilíři avizovaly penzijní fondy ING PF a AXA PF, v pondělí se k nim přidal Aegon Penzijní fond. Podle vyjádření fondu je hlavním důvodem nejistota, zda se podaří získat dostatečný počet zájemců o vstup do druhého pilíře.

Do nynějška licenci umožňující účast ve druhém pilíři získaly PF České spořitelny, ČSOB PF Stabilita, PF České pojišťovny, PF Komerční banky, Generali, Allianz a Raiffeisenbank. Ta je mezi nimi jediná, která zatím neposkytovala penzijní připojištění.

Podstatným rozdílem je, že nové fondy už nebudou ručit za to, že případný prodělek nesníží úspory klienta. Navíc ani nebudou vyplácet polovinu naspořených peněz po 15 letech. Nabídnou ale odvážnější investiční strategie s vidinou možného vyššího zhodnocení. Hlavním důvodem změny fungování penzijních fondů je požadavek na účetní oddělení majetku účastníků penzijního připojištění od majetku akcionářů fondů.

ČSSD: Druhý pilíř zrušíme

„Oni obhajují neobhajitelné a vysvětlují nevysvětlitelné,“ uvedl stínový ministr financí Jan Mládek (ČSSD), který poukázal na špatné zkušenosti Slovenska s penzijní reformou. Představitel nejsilnější opoziční strany také varoval před tím, že peníze mohou lidem ve fondech druhého pilíře i ubývat. Navíc neradí lidem, aby si pod dojmem nové kampaně tento pilíř zřizovali, protože ho ČSSD plánuje zrušit a při té příležitosti by lidé mohli také část naspořených prostředků ztratit. „My to zrušíme, byť ústavně konformním způsobem, takže by ti lidé o mnoho nepřišli, ale nějaké transakční náklady by tam byly,“ řekl Mládek.

Bohuslav Sobotka, předseda ČSSD:

„Premiér není schopen garantovat, že tu druhý pilíř zůstane ještě v roce 2015. My jsme deklarovali náš záměr zrušit ho pouze v parlamentu. Bylo by užitečné, abychom sdělili naše jasné stanovisko i provozovatelům penzijních fondů.“

Sobotka navíc podle Mladé fronty DNES šéfům penzijních společností rozešle do konce roku dopis, kde jim vysvětlí, že záměr reformu zrušit v roce 2014 myslí strana vážně. ČSSD se chce pojistit i proti arbitrážím ze strany penzijních společností tím, že jim dá včas najevo své plány.