Dřevěné retro: V Indonésii se vyrábí originální rádia

Jakarta - Rádia ze dřeva vyrábějí v Indonésii. Jsou ve stylu retro a je o ně takový zájem, že jejich tvůrce je vyváží do celého světa. Kupují je hlavně Američané a Číňané. Rádia existují ve třech provedeních. Za to největší zaplatí zájemci v přepočtu i šest tisíc korun. Každý kus je ručně vyrobený a jeho tvůrce získal již několik mezinárodních ocenění za design. Stejně jako o normální dřevo se musí i o rádio majitel pravidelně starat.

Designér Singgih Susilo vyrábí rádia už víc než deset let. Rozhodl se pro ně kvůli nedostatku práce. „Chtěl jsem vytvořit produkt ze dřeva, který bude indonéskou ikonou pro celý svět,“ dodal. Vybudoval následně dílnu, ve které teď zaměstnává desítky lidí. Ti kromě běžné práce sází i stromy. „Během jedno roku použijeme 80 stromů. Mám třicet pět zaměstnanců, kteří mi pomáhají. Během roku jsme schopni nasadit deset tisíc kusů,“ podotkl.

Ročně vyrobí asi pět tisíc kusů. Osmdesát procent z nich putuje do zahraničí, jako jsou třeba Spojené státy, Evropa, Čína nebo Austrálie.

V Indonésii vyrábí rádia ze dřeva (zdroj: ČT24)