Konec mateřské? Částečné úvazky jsou nedostatkové zboží

Praha - Návrat z mateřské dovolené? Noční můra většiny Češek. Většinou totiž neuspějí s požadavkem na částečný úvazek. Vyplývá to z nového mezinárodního výzkumu zaštítěného Evropskou unií. Často to řeší tím, že si hledají jiná méně kvalifikovaná místa, nebo odsouvají problém a odchází na další mateřskou. Stát tak zbytečně přichází o kvalifikované pracovní síly. Ministerstvo práce a sociálních věcí proto chce firmám vysvětlovat, proč se vyplatí částečné úvazky využívat.

Čeští zaměstnavatelé nejsou moc zvyklí dávat částečné úvazky. Zatímco průměr Evropské unie je 20 procent, v Česku pracuje na zkrácený úvazek jen 5 procent lidí – méně v Evropě je to už jen na Slovensku nebo v Bulharsku.

Ministerstvo práce proto vymýšlí speciální programy, kde učí firmy, jaké výhody mají částečné úvazky. Cílem je poskytnout informace o přínosech prorodinných opatření, jako je mimo jiné i snížení fluktuace zaměstnanců. Víc částečných úvazků znamená i víc peněz do státní kasy. Kdyby firmy nabízely běžně částečné úvazky, víc rodičů by se mohlo vracet do práce a stát by jim nemusel pomáhat sociálními dávkami.

Návrat do práce je navíc komplikovanější ještě o problém hlídání dětí - jeslí je málo, státní školky jsou přeplněné a ty soukromé často příliš drahé. 

Reportáž Veroniky Jonášové (zdroj: ČT24)