Vláda chce zvýšit počet technických mozků

Praha - Vláda dnes schválila Koncepci podpory malých a středních podniků na období 2014 až 2020. Mezi hlavní cíle materiálu patří zvýšení atraktivity technického a přírodovědného vzdělávání a rozvoj technické inteligence.

„Koncepce představuje zásadní strategický dokument pro nové programovací období kohezní politiky EU a hlavně pro nový program Vzdělání a inovace pro konkurenceschopnost,“ uvedl premiér Petr Nečas. Hlavním zdrojem financí pro koncepci bude podle premiéra Evropský fond pro regionální rozvoj.

Dalšími cíli koncepce jsou posílení postavení malých a středních podniků v české ekonomice a růst jejich konkurenceschopnosti, rozvoj podnikatelského prostředí a zvyšování kvality poradenských služeb pro ně a posílení jejich inovační schopnosti a ochrany duševního vlastnictví.

Malí a střední podnikatelé reprezentují více než milion ekonomických subjektů v ČR, tedy 99,84 procenta všech podnikatelů. Zaměstnávají přes 1,8 milionu lidí, což představuje 60,88 procenta všech pracovníků v Česku. Na vývozu se podílejí asi 51 procenty a na dovozu 56 procenty.