Tvrzení o dobrém vlivu na zdraví z potravin zmizí

Praha - Od pátku začala v celé Evropské unii včetně České republiky platit nová pravidla pro značení potravin a potravinových doplňků. Tvrzení uváděná na etiketách a obalech budou muset být od nynějška podložena nějakou studií nebo seriózním výzkumem. Pokud nebude tvrzení podložené takovým výzkumem, nebo nepůjde o všeobecně uznávaná vědecká fakta, nesmějí výrobci pozitivní vliv produktu na lidské zdraví ani naznačit.

Jen 10% zdravotních tvrzení z 2 700 obdrželo povolení, takže valná většina z těchto tvrzení už nemůže být dále používána. To je způsobeno tím, že metodika jejich hodnocení je velmi přísná, dokonce přísnější než pro léky. „Jsem přesvědčen, že muselo dojít k chybě v procesu schvalování,“ uvedl výkonný ředitel České asociace pro speciální potraviny Bohumil Hlavatý, podle jehož názoru je metodika posuzování zdravotních tvrzení nesmyslně přísná.

Zdravotní tvrzení je takové tvrzení, které uvádí, naznačuje nebo ze kterého vyplývá, že existuje souvislost mezi kategorií potravin, potravinou nebo některou z jejích složek a zdravím.

Takto přísná pravidla se samozřejmě nelíbí výrobcům, například takzvaných potravinových doplňků. Trh potravinových doplňků je přitom obrovský, v České republice za ně lidé utratí ročně 4,5 miliardy korun. Výrobci si tak vydobyli alespoň dočasnou výjimku. Pravidla pro popis obalů totiž v Evropské unii platí už od roku 2007, do včerejška ale výrobce chránilo přechodné období.

Doplněk stravy je potravina, jejímž účelem je doplňovat běžnou stravu a která je koncentrovaným zdrojem vitaminů a minerálních látek nebo dalších látek s nutričním nebo fyziologickým účinkem, obsažených v potravině samostatně nebo v kombinaci, určená k přímé spotřebě v malých odměřených množstvích.

Prodejci mohou doprodat zboží se starými obaly

České ministerstvo zemědělství se rozhodlo být, stejně jako ostatní státy Evropské unie, benevolentní a povolit prodejcům doprodat zásoby zboží se starými obaly, tedy takové, na nichž ještě mohou být nápisy lákající na dobrý vliv na zdraví. „My zatím kontrolujeme výrobce a dovozce. Díváme se, jestli výrobci už vyrábí nové šarže výrobků s obaly vyhovujícími novým pravidlům,“ řekl ředitel kontroly laboratoří a certifikace Státní zemědělské a potravinářské inspekce Jindřich Pokora.

Rozhovor s Bohumilem Hlavatým a Jindřichem Pokorou (zdroj: ČT24)

Povolená zdravotní tvrzení

  • Vitamin C podporuje imunitní systém
  • Fluorid mineralizuje zuby
  • Hořčík přispívá ke snížení únavy

A která zdravotní tvrzení se už používat nesmějí?

  • Probiotika v jogurtech podporují trávení a imunitu
  • Žvýkačky posilují dásně
  • Vitamin A vede ke zdravým vlasům a nehtům