Řekové pocítí krizi i na vánočních dárcích

Atény - Řekové nemají peníze na vánoční dárky. Hledají tak alternativy, jak je pořídit co nejlevněji. Toho se chytli obchodníci a v Athénách vyrostlo hned několik nových obchodů s použitým věcmi. V těchto second-handech teď Řekové nakupují oblečení takřka po kilech.

Ačkoliv je na první pohled vánoční atmosféra v Řecku stejná jako v loňském roce, je tu přeci jen velký rozdíl. V obchodech je teď totiž míň lidí, a ti kteří hledají vhodný dárek pod stromeček, mají místo plných tašek, prázdné ruce. V prvních prosincových dnech spadly prodeje víc než o pětinu. Je to velmi nepříjemné, myslím si, že letošní rok bude velmi těžký. „Kdyby se nám podařilo zvýšit prodeje alespoň na úroveň loňského roku, budeme velmi spokojeni,“ popisuje situaci předseda Národní obchodní konfederace Vasilis Korkidis. 

Smutní Řekové však našli cestu, jak v době velmi utažených opasků sehnat dárky. V Athénách tak vyrostla celá řada second-handů. Ti, kteří potřebují peníze, tam své oblečení prodávají. A nejde jen o nekvalitní nebo nepotřebné kusy. Řada z nich je od slavných návrhářů. To ale obchody nerozdělují a oblečení prodávají na kila. Jedno kilo vyjde v přepočtu asi na necelých šest set korun.  

Nic to ale nemění na tom, že v Řecku je stále víc lidí bez práce. Tamní míra nezaměstnanosti se ve třetím čtvrtletí vyšplhala téměř na pětadvacet procent a ekonomika je na pokraji bankrotu. Zemi teď zatím zachránila další půjčka eurozóny ve výši třiceti čtyř miliard eur. Tu by měli Řekové dostat ještě před Vánoci.  

Reportáž Veroniky Hudečkové (zdroj: ČT24)