Nákup potravin v zahraničí? Čechům se vyplatí zůstat v tuzemsku

Berlín - Do zahraničí se většinou nevyplatí jezdit před Vánocemi nakupovat potraviny, pokud lidé chtějí ušetřit. Se zjištěním přišly štáby České televize, které se zaměřily na cenu, nikoli na kvalitu. Kde nebylo k mání zboží stejné značky, vybírali zpravodajové to nejlevnější. Díky povánočním výprodejům půjde navíc v tuzemsku už brzy cena některých potravin o dost dolů. Například čokoládové kolekce mohou spadnout až o sedmdesát procent.

Do Německa jezdí Češi hlavně pro uzeniny. Cena sice není nižší, sortiment je ale na druhou stranu širší a zboží kvalitnější. Lákadlem je třeba schwarzwaldská šunka. Ze Slovenska si pak mnoho lidí nechává posílat specialitu s názvem Vianočna oblátka, tamní typický předkrm štědrovečerní večeře. Ten, kdo chce pouze ušetřit, pak zamíří do Polska. Levněji tam vyjde maso i mléčné výrobky. 

Na seznamu zboží, které zpravodajové ČT v zahraničí hledali, figurovaly základní potraviny, tedy mouka, cukr, sůl, mléko nebo vejce. V obchodě vybrali vždy zboží nejlevnější. Zatímco cukr vycházel cenově všude zhruba stejně, mouku pořídili nejlevněji na Slovensku, stejně jako vejce. Z tohoto sortimentu nevyšlo v Německu levněji nic. „Mně už je úplně trapné říkat, že je levnější potravina u nás, než je třeba v Německu nebo Rakousku. Je to naprosto prokazatelné,“ podotkl prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Zdeněk Juračka.

Dvou a půl kilové balení brambor se vyplatilo v Česku. Stálo dokonce o 20 korun méně než  na Slovensku. Stejně výhodně zpravodajové v Praze pořídili i mandarinky. „Pokud vezmeme v úvahu naše bezprostřední země, částečně se vyplatí nakupovat pouze v Polsku, jinak nikde,“ konstatoval agrární analytik Petr Havel. Polské potraviny jsou ale často nekvalitní, často tam chybí i známé značky. 

Kvůli levnějšímu zboží do Německa? Zaplatíte za benzin

I když člověk pořídí třeba nějakou tabulku čokolády levněji v Německu, je tu další finanční problém, který představuje benzin. „Nevyplatí se kvůli ceně benzinu jezdit příliš daleko,“ poznamenal Zdeněk Skála, analytik Incoma Research.

Téma Událostí: Srovnání cen potravin v ČR a v zahraničí (zdroj: ČT24)

Předvánoční nákupy už vrcholí. Obchody jsou přeplněné a roste také nervozita lidí, kteří nakupují dárky a jídlo na blížící se svátky. Třeba v Praze potřebovali lidé při nákupu vánočních dárků hlavně trpělivost. Ve frontě u pokladny se čekalo i dvacet minut. Někteří to po několika hodinách nakupování vzdali.

Nákupy na poslední chvíli jsou pro dost lidí tradice

Jinde to ale nebylo lepší. V jednom z největších nákupních a zábavních center v Ostravě byla dnes doslova hlava na hlavě. Najít volné místo na parkování znamenalo několikrát obkroužit parkoviště a mít velké štěstí. Stejný problém řešili řidiči i v Brně. Na parkoviště největšího nákupního centra na jižní Moravě se vejdou čtyři tisíce aut. Dnes tu bylo plno, zamířilo sem na nákupy na padesát tisíc lidí.

Nápor nestíhaly ani obchody. Ještě větší nápor ale očekávají obchodníci příští víkend. Spousta lidí totiž nechává nákup vánočních dárků na poslední chvíli.

Vydáno pod