Daněk o exportu: Pronikat na trhy typu Irák? Riziko i velká šance

Moskva - Tradičními teritorii, které mají čeští exportéři v hledáčku, jsou bývalé státy SNS. Zájem roste ale i o neklidný africký kontinent, Irák, Vietnam nebo Latinskou Ameriku. V době dluhové krize v Evropě, kam míří 80 procent vývozu, musejí totiž tuzemští exportéři hledat nová odbytiště. To může představovat značné riziko, ale i šanci zúčastnit se těch nejlukrativnějších obchodů.

„Zejména v severní Africe je teď problém, že se zmítá nepokoji, musíme být ale připraveni, a jakmile bude toto vyřešeno, musíme tam vstoupit, protože kdo přijde první, má největší šanci,“ konstatoval viceprezident Asociace exportérů Otto Daněk. 

V souvislosti s exportními cíli se hovoří často o Rusku, český vývoz tam za poslední rok rostl o 60 procent. Podle Daňka má ale Ruská federace mnohem větší potenciál. „Znám mnoho firem, které meziročně získávají stovky procent nárůstu exportu na toto teritorium,“ upozornil Daněk.

Export
Zdroj: ČT24

Exportéry zajímá tradičně Vietnam, netradičně pak Irák 

Zajímavou destinací se pro české firmy jeví také Vietnam. „Toto teritorium naše zboží potřebuje, na druhou stranu jde i o dlouholetou tradici a zkušenost s Vietnamci působícími v Česku,“ řekl k tomu Daněk. 

Ministr financí Kalousek už včera v České televizi uvedl, že chce navýšit pojistnou kapacitu EGAPu o 10 miliard korun na 280 miliard, což souvisí s plánovanou výstavbou paroplynové elektrárny v Iráku. „Investiční celky jsou to, co bychom měli vyhledávat. Hledat finální produkty se zatím českým exportérům moc nedaří. Většinou vystupujeme v rolích subdodavatelů,“ konstatoval Daněk. 

„Pronikat na trhy jako Irák nebo Afghánistán je na jedné straně nebezpečné, je tu neprůhledná struktura, nebezpečí válečného konfliktu není zcela zažehnáno, bez pomoci státu je to prakticky nemožné. Na druhé straně je dobré o tato teritoria usilovat, protože se tam dobře zapsala naše armáda a vítězné mocnosti mají právo první noci, takže mají šanci být u rozdělování těch nejlukrativnějších obchodů. Byla by škoda tuto šanci propást,“ konstatoval Daněk.

Čeští exportéři za sebou mají rekordní rok 2012. Loni se jim podařilo vyvézt za hranice země zboží a služby za 3 biliony korun.

Komentář Otto Daňka (zdroj: ČT24)
Vydáno pod