Další kybernetický útok - tentokrát na banky, pražskou burzu nebo ČTK

Praha - Trojici největších tuzemských bank, tedy České spořitelně, Komerční bance a ČSOB, a také některým menším nefungovaly webové stránky a současně i internetové bankovnictví. Finanční ústavy potvrdily, že se jednalo o útok hackerů. Účty a data klientů nebyly a nejsou podle bank v ohrožení. Nedostupné stránky měla i pražská burza a Česká národní banka (ČNB). Terčem útoku hackerů se pak odpoledne stalo také internetové připojení ČTK. S bojem proti hackerům chce pomoci Národní bezpečnostní úřad.

Mezi dalšími postiženými bankami byla například Raiffeisenbank nebo Sberbank CZ. „Internetové bankovnictví přestalo fungovat kolem 9:15 hod. Příčinu zjišťujeme, podle dosavadních informací to ale vypadá na cílený útok,“ prohlásil mluvčí Raiffeisenbank Tomáš Kofroň. Stránky obou jmenovaných jsou od zhruba desáté hodiny dostupné. Útok hackerů potvrdila i mluvčí České spořitelny Kristýna Dolínek Havligerová. Podle ní nebyla zasažena žádná klientská data.

Trojici největších bank nefungovaly dopoledne vedle internetového bankovnictví ani internetové stránky a elektronické bankovnictví přes chytré telefony. Mluvčí Komerční banky Monika Klucová potvrdila, že banka čelila tzv. DDoS útoku. Ani zde k úniku klientských dat nedošlo.

„O problémech s načítáním našich webových stránek víme a v současné době probíhá intenzivní řešení,“ uvedla mluvčí ČSOB Pavla Hávová. Dalších menších bank nebo UniCredit Bank se útok prozatím netýká.

Tomáš Charvát, bezpečnostní specialista firmy Excello:

"Je možné, že při prvním útoku (ze začátku týdne) hackeři zjistili, že Česko je velmi snadný a nechráněný prostor. Protože to, co se stalo novinkovým serverům, bylo víceméně úsměvné. Ukázalo se ale, že neumíme na tyto útoky reagovat."

Dopoledne hlásil problém i web pražské burzy. Mimo provoz byly stránky energetické burzy, burzy cenných papírů a například i centrálního depozitáře.

Odpoledne hackeři zaútočili i na připojení, které využívá ČTK. „Naše internetové připojení se stalo terčem útoku hackerů,“ řekl technický ředitel ČTK Jan Kodera.

„Šňůra“ hackerů pokračuje

Hackeři přitom už v posledních dnech napadli i některé tuzemské zpravodajské servery. Také v tomto případě šlo o tzv. DDoS útoky. Ty uměle vyvolají přetížení sítě, kvůli němuž služba krátkodobě vypadává nebo se déle načítá. 

„Ten cíl - osobně si nemyslím, že je finanční. Většinou se jedná o poškození reputace té dané napadené společnosti,“ míní Daniel Šafář, manažer Czech Point Software Technologies. Podle expertů je nutné se na podobné útoky, které jsou ve světě prakticky běžné, důkladně připravit. Každé internetové napadení je jiné, a instituce tak musí být stále ve střehu a aktualizovat své postupy. 

Často jde o práci organizovaných skupin. Národní bezpečnostní úřad teď zjišťuje, odkud útoky přicházejí. Ani běžní lidé ale nejsou v bezpečí - stávají se terčem naprogramovaných robotů nebo jednotlivců. Nejvíc bezpečnostních hrozeb číhá podle expertů na běžných webech.

Dušan Navrátil, ředitel Národního bezpečnostního úřadu:

„Ani nepředpokládáme, že se někdy dozvíme, kdo za útoky stojí, pokud se k tomu ten dotyčný sám nepřihlásí. Útoky jsou prováděny skupinou zotročených počítačů, které někdo dálkově řídí a je velice obtížné zjistit, kdo je autorem tohoto útoku.“

Nebezpečí hrozí i na sociálních sítí

Třeba na sociálních sítích lidé často sdělují citlivé informace. Jedním klikem se tak člověk může nevědomě stát obětí útoku. „Primárně jsou to útoky na osobní data těch uživatelů, ať už ve snaze ukrást identitu toho uživatele a využít ji později při obchodování a nebo získat citlivá data,“ upozornil generální ředitel Cisco Systems ČR Jiří Devát. To, že byli lidé na webu napadeni, někdy zjistí až se zpožděním, někdy vůbec.