Student Agency hrozí kvůli pojištění k letenkám pokuta

Praha - Společnost Student Agency, jednička na tuzemském trhu s letenkami, přidává k letenkám automaticky i celou řadu pojištění a hrozí jí za to až pětimilionová pokuta. Podle evropského nařízení si však zákazník má sám zvolit, jestli a za jakých podmínek chce být pojištěn. Česká obchodní inspekce (ČOI) už proto s firmou zahájila správní řízení.

V tomto případě ale pokuta zřejmě řádu milionů nedosáhne, jak uvedla mluvčí inspekce Miloslava Fléglová. Časopis dTest vloni v létě na podobnou praxi při nákupu letenek po internetu upozorňoval i u dalších dvou velkých tuzemských prodejců letenek. Společnost Asiana provozující portál Letuska.cz a cestovní kancelář Čedok prodejní praktiky upravily. Student Agency praxi nezměnila a dále tvrdí, že je vše v pořádku.

Zákazník musí při nákupu letenky u Asiany a u Čedoku provést aktivní krok a vložit do elektronického nákupního košíku kromě ceny letenky i pojištění. Ovšem tento krok u Student Agency chybí, upozornil právní poradce dTestu Miloš Borovička.

Pozor na automatické odsouhlasení nákupu pojištění

Zákazníkovi jsou pouze na závěr formuláře předloženy k odsouhlasení různé podmínky, mezi kterými se na posledním místě nachází i podmínky tohoto pojištění. Může se tak snadno stát, že si zákazník ani nevšimne, že si k ceně letenky připlácí i pojištění, jehož cena se při letech po Evropě pohybuje kolem tří set korun.

Student Agency se však brání. Skrze svého mluvčího Aleše Ondrůje vzkázala, že si není vědoma porušování zákona: „Jsme přesvědčeni a stojíme si pevně za tím, že žádné zákony ani další pravidla neporušujeme.“ Webová aplikace umožňuje nákup pojištění vyloučit, doplnil Ondrůj.