Exekucí loni ubylo, na první pohled dobrá zpráva

Praha - Exekucí ubylo. Soudy jich loni nařídily o třináct procent méně než rok předtím, celkem přes 800 tisíc. Podle Exekutorské komory by jich mohlo i dál ubývat. Na první pohled to vypadá jako dobrá zpráva, ale stojí za ní zčásti i to, že lidé stále častěji bankrotují úplně. Na ně pak už exekutor nemůže.

Loni bylo nařízeno o 120 000 exekucí méně. „Tento vývoj jsme očekávali, ačkoli jsme na počátku minulého roku byli svědky toho, jak se věřitelé snažili stihnout zažalovat své pohledávky ještě před snížením advokátních odměn. V té době jsme čelili několikanásobnému počtu exekucí. Pak se situace nějak stabilizovala,“ uvedl prezident Exekutorské komory Jiří Prošek.

„Je to určitě pozitivní trend, ale chtěl bych upozornit, že o počtu exekucí nerozhodují exekutoři, ba dokonce ani soudy nebo ministerstvo, ale rozhodují o tom především občané,“ zdůraznil náměstek ministra spravedlnosti František Korbel.

Jiří Dienstbier, senátor:

"Obecně je samozřejmě pokles počtu exekucí dobrý. Ale bylo by potřeba se ještě hlouběji zabývat tím, jaké jsou důvody - jestli klesá zadluženost obyvatelstva, což se obávám, že ne, a jestli to není náhodou důsledkem toho, že ten celý systém vymáhání je tak katastrofálně nefunkční, že lidi odrazuje dlužné částky exekučně vymáhat."

Na jednoho dlužníka připadá průměrně pět exekucí

Komora se však brání spekulacím, že jsou exekuce nařizovány kvůli bagatelním částkám. Průměrná výše dluhů, kvůli které věřitel žaluje dlužníka, je zhruba 85 000 korun. Současně exekutoři upozornili, že počet exekucí nelze ztotožňovat s počtem dlužníků. Řada z nich totiž čelí většímu počtu exekucí.

„Pozoruhodné je, že v top desítce dlužníků z řad fyzických osob jsou zastoupeni výhradně muži v produktivním věku. Jejich průměrný věk je 41 let,“ doplnil Prošek. Dluhy lidí, u nichž počet exekucí překročil stovku, pramení podle komory z podvodné činnosti - dlužníci si například objednávají zboží a služby, za které neplatí, případně inkasují zálohu za přislíbenou práci, kterou neprovedou.

Exekutoři odhadují, že na jednoho dlužníka připadá průměrně pět exekučních řízení. Rekordmanem v počtu exekucí je padesátiletý dlužník z Prahy, na kterého je vedeno 209 exekucí.

Komora přitom i letos čeká další pokles exekucí. Má se totiž projevit vliv novely exekučního řádu a občanského soudního řádu, která od Nového roku zavedla řadu novinek. Věřitel například musí dlužníkovi před podáním žaloby povinně zaslat takzvanou předžalobní výzvu k dobrovolnému zaplacení dluhu. Více exekucí na jednoho dlužníka se v určitých případech musí spojit do jedné, čímž se dlužníkům sníží náklady.

Dopisů se zeleným pruhem rozesílají exekutoři tisíce. Jaké to je, najít jeden takový ve vlastní schránce, zjistil i Lubomír Štefka. Půjčil si na mobilní telefon. Poslední splátky ale kvůli nedorozumění se syny nedoplatil. Dluh mu ale společnost, u které si peníze půjčil, připomněla až po letech. Místo 3 300 to bylo 30 tisíc. Tahle zkušenost nakonec pana Štefku stála nejen exekuci na důchod, ale taky chalupu, kterou mu exekutoři zabavili.

Právě senioři jsou podle odborníků jednou z nejohroženějších skupin. Po odchodu z práce totiž často nezvládají platit dluhy, které si pořídili ještě v době, kdy vydělávali. Kromě důchodců mají problémy hlavně rodiče malých dětí, kteří zůstali sami, nebo lidé, kterým nečekaně klesl příjem. Třeba kvůli ztrátě zaměstnání. Splácet tak už nezvládá asi 400 tisíc Čechů.

NOVINKY V EXEKUČNÍM ŘÍZENÍ OD ROKU 2013

Vymáhání alimentů: Tomu, kdo nebude platit výživné na děti, ode dneška hrozí, že přijde o řidičský průkaz. Exekutor totiž bude moct dát příkaz k jeho zadržení, přičemž zpět ho dlužník dostane teprve po zaplacení alimentů. Výjimku tvoří pouze řidiči z povolání, jimž by ztráta průkazu doplacení dlužné částky zásadně zkomplikovala.

Předžalobní výzva: Věřitelé budou muset dlužníka vždy kontaktovat ještě před zahájením exekuce, tedy dříve, než dluhy narostou. „Slouží zejména dlužníkům, aby ještě předtím, než bude zahájeno oficiální exekuční řízení, věděli, že něco dluží,“ vysvětluje ministr spravedlnosti Pavel Blažek.

Sloučení dluhů: Vymáhání drobných částek se dlužníkovi spojí do jednoho případu. Náklady na advokáty i exekutory tak dlužník zaplatí jen jednou a ušetří.

Majetek drahé polovičky: Exekutoři nově budou moci obstavit i bankovní účet nebo mzdu manžela nebo manželky v případě, že dluhy spadají do společného jmění.

Záznam z exekuce: Průběh zabavování věcí budou exekutoři natáčet. Musí to udělat, pokud je o to někdo požádá nebo pokud budou sami chtít. „Tato možnost je zavedena pro ochranu všech zúčastněných, tedy účastníků řízení, věřitele i dlužníka a samozřejmě i exekutora,“ dodal prezident Exekutorské komory Jiří Prošek.

Členství v bytovém družstvu: Družstevní byty se, na rozdíl od současného stavu, budou nově dát prodat v dražbách za skutečnou tržní cenu.

Mazlíček: Novela zabraňuje exekutorům zabavit domácího mazlíčka. To dosud bylo možné, byť k tomu exekutoři přistupovali pouze v případě mimořádně cenných zvířat.