Soud odmítl návrh na insolvenci, Tatra půjde zítra do dražby

Ostrava/Cheb – Krajský soud v Ostravě odmítl insolvenční návrh na kopřivnickou automobilku Tatra. Návrh neobsahoval všechny rozhodné skutečnosti a pro takové vady nebylo možno v řízení pokračovat. Znamená to, že v tuto chvíli nic nebrání dražbě automobilky, která se má uskutečnit v pátek v Chebu.

„Krajský soud v Ostravě svým usnesením odmítl insolvenční návrh a aktuálně dražbě nic nebrání,“ sdělila mluvčí Exekutorské komory Petra Báčová.

„Insolvenční navrhovatel v návrhu neuvedl konkrétní rozhodující skutečnosti, z nichž by vyplývalo, že dlužník má více věřitelů, peněžité závazky po dobu delší 30 dnů po lhůtě splatnosti a tyto závazky není schopen plnit,“ uvedla mluvčí soudu Lucie Böhmová.

Tatra se v dražbě nabízí za vyvolávací cenu 200 milionů korun. Insolvenční návrh, který ji mohl odložit, byl kvůli dluhu ve výši 227 232 korun. Podala ho pražská společnost Severočeská správa nemovitostí. Podle Andreje Čírtka zastupujícího společnost Composite Com, která poslala Tatru do dražby, podnik není v situaci, kdy by se měl dostat do konkurzu.

„Máme za to, že insolvenční návrh společnosti Severočeská správa nemovitostí je vzhledem k datu podání, výši pohledávky a dalším okolnostem ryze účelový a má za cíl oddálit řešení situace v podniku. Tento krok neškodí jen naší snaze uspokojit pohledávku dražbou, ale i podniku jako celku,“ uvedl ve středu Čírtek. Podle něj Tatra nemá problémy s financováním a své závazky si plní.

Přijde ještě jiný návrh na insolvenci?

Pohledávku Severočeské správě nemovitostí minulý týden postoupil původní věřitel Jaromír Just z Kopřivnice na Novojičínsku, kterému podle insolvenčního návrhu Tatra nezaplatila za dopravu zboží prostřednictvím elektronické komunikace.

Tatra tvrdí, že dluh ještě před podáním insolvenčního návrhu zaplatila. Původní pohledávka byla navíc podle zástupců automobilky zhruba 320 000 korun, ale věřitel ji rozdělil mezi tři subjekty. „Jedná se zřejmě o účelový krok. Je možné, že v příštích dnech přijdou soudu další insolvenční návrhy,“ řekl už ve středu za Tatru Radek Ivaniškin.

Teoreticky je tedy stále možné, že se ještě dnes na soud obrátí jiný věřitel s dalším návrhem na insolvenční řízení. Pak by musel soudce znovu rozhodnout o jeho přijetí či zamítnutí. Zamítnutý insolvenční návrh označila Tatra za šikanózní. Severočeská správa nemovitostí to odmítá.

Aby Tatra předešla insolvenčním návrhům, složila do úschovy soudu přes 328 000 korun, které by měly uspokojit pohledávky vůči třem firmám, které by se mohly insolvence domáhat.

Očekává se kapitálově silný partner

Vyvolávací cena podniku je 200 223 454 korun. To jsou dvě třetiny ceny podniku, kterou tvoří rozdíl mezi jeho hodnotou stanovenou na 1,7 miliardy a závazky ve výši asi 1,4 miliardy korun.

Podle středeční zprávy exekutora, která je součástí vyjádření Tatry k insolvenčnímu řízení, se o informace o podniku zajímali čtyři zájemci. Podle exekutora je v dražbě pravděpodobná účast dvou subjektů. Jeden z nich už složil dražební jistotu.

Nařízení exekuce navrhla společnost Composite Com, které Tatra dluží zhruba 650 milionů korun. Mluvčí Composite Com Andrej Čírtek vysvětlil, že společnost zvolila prodej podniku v dražbě s cílem uspokojit své pohledávky, ale neohrozit tím chod firmy. Od dražby očekává, že přivede do Tatry kapitálově silného vlastníka.