„Koňské lasagne“ nikdo nechce, výrobky končí v kafilerii

Praha - Osud boloňských těstovin s koninou zatím nebyl zpečetěn. O zboží za minimálně čtvrt milionu korun nikdo nejeví zájem. Ministerstvo zemědělství zatím nerozhodlo, jestli podvodně označené potraviny zničit, nebo věnovat charitě. Některé obchody odmítly ale dál čekat a výrobky s koňskou DNA už poslaly do kafilerií.

Lasagne s boloňskou omáčkou a koňskou DNA místo mrazicích pultů v obchodech plní sklady distributora. Firmy přitom pomalu začínají sčítat finanční ztráty. „V současné době máme skladem 5 034 kusů, hodnota je kolem 250 tisíc korun a zboží jsme stáhli z celé České republiky, zhruba ze 700 obchodů,“ konstatoval ředitel prodeje Bidvest Jan Tajovský. 

Zda tyto hamburgery a lasagne bude moci ještě někdo sníst, se distributoři dozvědí až příští týden. Testy inspekce totiž stále probíhají. Firmy proto čekají další dny nejistoty - zboží se jim ale vyhazovat nechce. „Jedna z variant může být také ta, že by se zboží dalo na charitu, ale i v tom případě by muselo být označeno,“ řekl Tajovský. 

Ministr zemědělství Petr Bendl
Zdroj: ČT24

S tím ale nesouhlasí ministr zemědělství Petr Bendl, který už dříve v Bruselu prohlásil, že ani na charitu se nebudou posílat sice zdravotně nezávadné, ale klamavě označené potraviny. Firmy tak budou zřejmě mražené potraviny muset poslat do kafilerií. Třeba Tesco už to udělalo.  

Nový obal? Pro výrobce moc drahé řešení

Výrobci o přebalení zboží a doplnění informace o obsahu koniny a následném prodeji neuvažují. Nový obal je pro ně dražší než kompletní likvidace. Firmy navíc nechtějí být s koninou vůbec spojovány a doteď není potvrzeno, jaké kvality koňské maso bylo. 

Masové kuličky Köttbullar
Zdroj: ČT24/IKEA

Každým dnem roste ztráta i řetězci IKEA, který na konci února stáhl ze všech prodejen oblíbené švédské masové kuličky. 

České pátrání po koňské DNA pokračuje hlavně v laboratořích Státního veterinárního ústavu. Kromě toho Evropská komise vybrala k prověření ještě dalších 100 vzorků potravin. V jedné laboratoři lékaři otestovali téměř 40 potravin na přítomnost koňské DNA. Ta se zatím potvrdila pouze v jediném výrobku.

Koniny se v jídle našlo víc, než se původně předpokládalo. První odhady naznačovaly nepatrnou kontaminaci, podrobné testy veterinární správy ale později potvrdily, že koňského masa bylo třeba ve zmíněných masových kuličkách šedesát až devadesát procent.

Osud lasagní s koninou zatím není jasný (zdroj: ČT24)