Kam tečou peníze ze solárních dotací? Solární baroni jsou v utajení

Praha - Každá pátá solární firma má neznámého vlastníka. Tato menšina přitom dodává do sítě více než polovinu celkového výkonu slunečních elektráren, vyplývá z exkluzívní analýzy, kterou udělali Reportéři ČT. Podle ministra životního prostředí pošleme v následujících dvaceti letech solárním podnikatelům přes účty za elektřinu až 1 000 miliard, tedy bilion korun. Přitom nevíme, komu peníze posíláme. Mnozí majitelé těchto firem se dají najít jen obtížně nebo dokonce vůbec. Buď proto, že firmy mají anonymní akcie, nebo sídlo v zahraničí.

Předloni Reportéři ČT jako první upozornili na případ, který dnes policie označuje za dosud největší podvod se solárními elektrárnami v Česku. Všimli jsme si, že na dvou slunečních elektrárnách v Chomutově, které měly být hotové do Silvestra, se pracovalo ještě v únoru. O co šlo: V roce 2010 se stát rozhodl srazit ceny, za které podnikatelé do té doby vysoce výhodně prodávali proud ze slunečních elektráren. Klíčovým datem, kdy v solárním byznysu skončily nejtučnější roky, se stal Silvestr 2010. 

Kdo si stihl obstarat razítko v poslední vteřině roku 2010, zajistil si výhodný byznys

Tehdy ze dne na den spadla podpora fotovoltaických elektráren o více než polovinu. „Čili skutečně toto prostředí vysloveně vybouzelo k tomu, že byli všichni motivováni připojit ty své projekty co nejdříve,“ uvedl ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba. Jinými slovy, kdo si stihl obstarat licenci, tedy státní razítko na tenhle byznys třeba i v poslední vteřině roku 2010, zajistil si ještě původní, výhodné ceny. A to na dvacet let. Firem, které to zvládly přímo na Silvestra, je šestnáct. 

„V některých případech jsme identifikovali podezření na podvod ze strany těch žadatelů, a proto jsme se potom obrátili na policii,“ uvedl Blahoslav Němeček, bývalý místopředseda Energetického regulačního úřadu. Týkalo se to i dvou zmíněných chomutovských elektráren, které patří do skupiny Z-Group miliardáře Zdeňka Zemka. 

Přesto, že jsou majitelé stíháni pro podvod, elektrárny běží dál

Jak je možné, že elektrárny nebyly hotové, a přesto dostaly od regulačního úřadu licence? Podle Němečka jde o selhání jednotlivců. „Stíháme tři bývalé, ale i současné zaměstnance Energetického regulačního úřadu, kteří umožnili získání této licence,“ řekl Jaroslav Ibehej, tiskový mluvčí protikorupční policie. Chomutovské elektrárny ale licence mají dál a prodávají proud za výhodné ceny z roku 2010. 

Další kauza se odehrála u Prostějova. Elektrárnu tu měla mít firma jménem Tower Of Power alfa. I ta získala licenci poslední den roku 2010. „Na Silvestra tam nebyl nainstalován jediný panel. Toto je všechno zaznamenáno, zdokumentováno a tady v tomhletom případě byla ta licence v zásadě okamžitě odebrána,“ uvedl Němeček. 

Protikorupční policie teď kvůli podvodům s licencemi stíhá celkem čtrnáct lidí. A další policejní útvar - protimafiánský - se ze stejného důvodu zaměřil na elektrárnu v Českém Dubu na Liberecku. I tady regulační úřad při fyzické kontrole zjistil, že elektrárna nebyla do Silvestra hotová. To ale nic nemění na tom, že elektrárna funguje dál a její licence platí. Za dva roky získala podle údajů Ministerstva průmyslu díky státem garantovaným výkupním cenám 71 milionů korun. A kdo je majitelem elektrárny, který miliony inkasoval? Solar CD - anonymní firma. Podle obchodního rejstříku patří další firmě, která sídlí v Londýně. Podívali jsme se tedy do britského rejstříku, ale ani tam nebyli majitelé zřejmí.

Reportéři ČT (zdroj: ČT24)

Anonymního majitele mají i další firmy s licencemi ze Silvestra 2010

Anonymního majitele v zahraničí mají i některé další firmy s licencemi ze Silvestra 2010. Například ta, která má elektrárnu na jižní Moravě. Jejím majitelem je firma registrovaná na Seychelách. Komu patří? „Zahraniční investor je akciová společnost a nemám k dnešnímu dni mandát vám sdělit údaje o struktuře akcionářů,“ poslal strohý e-mail jednatel firmy Rostislav Bajko.

V posledním čtvrtletí roku 2010 se do solárního byznysu pustila i firma Appian Machinery. Ta je registrovaná v Nizozemsku a elektrárnu má u Kladna. Podle dokumentů, které předloni zveřejnila Mladá fronta Dnes, měl být ještě v roce 2007 spolumajitelem Appianu Martin Roman - současný předseda dozorčí rady polostátního ČEZu. Je i on jedním ze skrytých solárních baronů? „Od roku 2003 nemám s Appianem nic společného, a tedy netuším, kdo jsou koneční vlastníci jeho projektů. Já však mezi ně rozhodně nepatřím,“ napsal Roman. Jednoznačný důkaz, že v Appianu skutečně skončil, ale nepředložil. 

Skryté majitele dotovaných slunečních elektráren nezná ani Energetický regulační úřad, který elektrárnám vydává licence. „Hledání vlastnických vztahů majitelů těch jednotlivých licencí není součástí licenčního řízení,“ komentoval tiskový mluvčí Energetického regulačního úřadu Jiří Chvojka. Ministerstvo průmyslu a obchodu v tuto chvíli netuší, jaký je podíl anonymních firem mezi držiteli licencí na provoz elektráren. 

Martin Kuba (ODS), ministr průmyslu a obchodu:

„Jsem přesvědčen, že toto není standardní podnikání, že je to skutečně velmi jasně, dopředu predikovaný byznys, který záleží na dotacích od státu. A jsem přesvědčen, že občané České Republiky, pokud mají přispívat na tento typ energie, by měli jasně vědět, kam ty peníze tečou.“

Každá pátá solární firma má neznámého vlastníka

Pokusili jsme se k číslům dostat my: kompletní seznam držitelů solárních licencí v Česku ke konci loňského roku čítal devatenáct tisíc subjektů. Se seznamem jsme se obrátili na analytiky z firem Datlab a CRIF - Czech Credit Bureau. Požádali jsme je, aby pro nás zjistili, kolik podnikatelů v tuzemském solárním byznysu je anonymních. Mezi držiteli licencí je patnáct tisíc konkrétních lidí, kteří se nikde neschovávají a mají malé elektrárny s nepatrnými výkony - třeba panely na střechách. Zajímavé jsou zbývající čtyři tisíce firem. Mezi nimi hledali analytici ty, které mají vlastníky jasné, a ty, které je ukrývají.

„U osmdesáti procent subjektů můžeme dohledat vlastníka. My říkáme, že ta vlastnická struktura je průkazná. U zbývajících dvaceti procent těchto subjektů ta vlastnická osoba nějakým způsobem někde se ztrácí, to znamená: Je nejasná,“ řekl Jan Cikler, projektový manažer společnosti CRIF - Czech Credit Bureau.

Anonymní menšina firem dodává většinu solárního výkonu

Podle zjištění analytiků pro Reportéry ČT je tedy v Česku anonymní prakticky každá pátá solární firma. Celkem je těchto firem s nejasnými majiteli 747. Právě za nimi se skrývají takzvaní solární baroni, kteří nechtějí být vidět. Zajímavější by bylo pochopitelně ještě propojit tuto informaci s výkonem. To znamená, abychom věděli přibližně, kolik procent výkonu celkově tvoří těchto dvacet procent nedohledatelných majitelů. I to analytici spočítali. Vyšlo jim, že víc než polovinu veškerého elektrického výkonu tuzemských solárních elektráren vyrábějí anonymní firmy. Takže najednou vidíme jiný obraz. Anonymní menšina firem dodává většinu solárního výkonu.