V šunkovém závitku objevena listerie, konina v salámu nepotvrzena

Praha - Potravinářská inspekce nalezla v lahůdkářských výrobcích opavské firmy Verner Kotula listerii. Škodlivá bakterie se nacházela v šunkovém závitku v aspiku a v pařížském salátu od stejné firmy. Naopak se nepotvrdil výskyt koniny v salámu Herkules vyrobeném v Masně Studená. Podle Agrofertu to vyplývá z testů Státního veterinárního ústavu v Jihlavě. K opačnému závěru dospěla před několika dny společnost Tesco. Při jejích testech v laboratořích v Irsku a Německu bylo údajně v salámu nalezeno stopové množství koňského masa do pěti procent obsahu výrobku.

Inspekce firmě Verner Kotula uložila, aby neprodleně kontaktovala své maloobchodní odběratele, kteří se nachází zejména v opavském regionu a zajistila stažení předmětných šarží. „Potravinářská inspekce důrazně doporučuje všem spotřebitelům, aby uvedené potraviny nekonzumovali,“ uvedl mluvčí SZPI Pavel Kopřiva. Závadné výrobky mají zákazníci vrátit.

Přítomnost bakterií nebezpečných pro lidské zdraví potvrdila laboratorní analýza. Pozitivní nález Listeria monocytogenes byl zjištěn u šarže šunkového závitku v aspiku v balení 150 gramů s označením doby použitelnosti do 23. března 2013 a u pařížského salátu stejné firmy v balení 120 gramů se stejnou dobou trvanlivosti.

Listeria monocytogenes
Zdroj: idw-online.de/GBF/ Rohde

Listerie je běžně v půdě, prachu, povrchových vodách nebo na rostlinách. Přítomnost této bakterie v jídle ještě neznamená akutní nebezpečí, zdraví lidé jí odolají. Onemocnění způsobuje u těhotných žen, novorozenců, seniorů a lidí s oslabenou imunitou, třeba po transplantaci, a u lidí s rakovinou nebo HIV/AIDS. Nemoc má nejčastěji podobu lehčí chřipky, při těžším průběhu postihnou pacienta bolesti hlavy, křeče a zmatenost.

Aféra s koninou nekončí ani v Česku

„Státní veterinární ústav v Jihlavě konstatoval, že testy vzorků na přítomnost koňské DNA byly negativní, tedy že výrobek žádné koňské maso neobsahoval,“ uvedl mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka. Podle šarže výrobku bylo do salámů použito maso od výrobce z Itálie. „Ten nás již před měsícem písemně ujistil, že žádné koňské maso ve svých provozovnách nezpracovává. I přesto nadále pokračujeme v dohledávání původu masa u zmíněného dodavatele, protože dodávka masa byla velká - 17 tun,“ konstatoval mluvčí.
   
Veterináři provedli rozbory vzorků salámů Herkules, který byl vyroben loni 3. prosince, a také vzorků Poličanu a Paprikáše, vyplývá ze zkušebního protokolu, který má ČTK k dispozici. Ze stejné várky masa jako Herkules pro Tesco, v němž se údajně objevilo asi pět procent nepřiznané koniny, byl v Masně Studená vyroben i salám Poličan pro řetězec Ahold. Ten jej preventivně stáhl z prodeje. Oba salámy se prodávaly pod privátní značkou řetězců.

„Vzorky salámu jsme testovali ve dvou nezávislých akreditovaných laboratořích. Proto si za nimi stojíme a stažení produktu z prodeje bylo správným rozhodnutím,“ sdělil mluvčí Teska Jiří Mareček.

Salám
Zdroj: Martin Lee/Isifa/Rex Features

Škody půjdou do statisíců

Masna Studená podle mluvčího nezpracovává koňské maso a nemá ve svém portfoliu produktů žádný výrobek z něho složený. I přes tuto skutečnost vedení přistoupilo k dalším preventivním kontrolním činnostem. Masně, která kvůli sdělení společnosti Tesco ve čtvrtek přerušila výrobu trvanlivých salámů, vzniknou statisícové ztráty, navíc část zaměstnanců si musela vzít dovolenou. „Výroba trvanlivých salámů byla přerušena ve čtvrtek, předpokládáme, že v průběhu příštího týdne bude obnovena,“ uvedl Hanzelka. Škody v tuto chvíli nemá masna spočítané, ale budou se podle něj určitě pohybovat v řádu statisíců korun.

Vydáno pod