Žaloby o regulovaném nájemném se zamítají, rozhodl Štrasburk

Praha - Evropský soud ve Štrasburku zamítl první dvě žaloby kvůli regulovanému nájemnému. O odškodné žádají desítky majitelů domů, celkem mají požadovat až padesát miliard korun. Podle advokátky Kláry Samkové ale bylo toto rozhodnutí předem dohodnuté s Českou republikou. Navíc padesátimiliardovou sumu považuje místopředseda Občanského sdružení majitelů domů a bytů Robert Axamit, který byl hostem Studia ČT24, za novinářský bonmot, takové číslo prý zatím nikdo nevyslovil. Regulace nájemného je podle majitelů domů protiústavní, porušuje lidská práva a deformuje trh s nemovitostmi.

Podle Axamita se tak soud rozhodl zejména proto, že se nevyčerpaly všechny domácí opravné prostředky u soudu. Myslí si proto, že další žaloby, které nemají tuto procesní vadu, uspět mohou. „U dalších kauz musíme vyčerpat všechny soudní stupně až k Ústavnímu soudu a teprve potom to asi Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku bude považovat za podstatné. Tedy až ve chvíli, kdy se vyčerpají všechny prostředky na domácí půdě,“ vysvětlil.

Do Štrasburku přišlo až pět tisíc stížností

„V podstatě to znamená, že se Štrasburk nebude zabývat ani jednou stížností z masy asi pěti tisíc stížností a majitelé domů za dvacetiletou regulaci nájemného nedostanou žádné odškodné. Upřímně řečeno, to je lepší část té zprávy. Horší spočívá v tom, jak Štrasburk rozhodl směrem k našemu Ústavnímu soudu,“ uvedla advokátka Klára Samková.

Advokátka Klára Samková:

„Já považuju tento rozsudek či usnesení Evropského soudu - abych to řekla kulantně - za předem vymediované… Tedy domluvené s Českou republikou (kdy se čekalo, až zruší regulaci).“

Podle ní Evropský soud rozhodl, že nebyly vyčerpány vnitrostátní opravné prostředky. Přitom už Ústavní soud prohlásil, že takto nastavená regulace nájemného je nejen protiústavní, ale je i v rozporu s Úmluvou o ochraně lidských práv a základních svobod a standardní judikaturou Evropského soudu.

Sdružení nájemníků ČR rozhodnutí soudu vítá. Od počátku přitom tvrdilo, že stížnosti majitelů domů na regulaci nájemného u štrasburského soudu nemají příliš velkou naději na úspěch. Prohlásil to dnes šéf sdružení Milan Taraba, který deregulaci kritizoval. „Zákon o jednostranném zvyšování nájemného výrazně zasáhl do práv nájemců bytů, když jim neumožnil se vyjádřit k výši nájemného podle polohy, vybavení, velikosti a stavu bytu,“ dodal.

„Bližší informace zatím nevíme a uvidíme, k čemu se v dalších soudních sporech dospěje,“ dodal místopředseda Občanského sdružení majitelů domů a bytů.

Regulace nájemného v Česku skončila posledním dnem loňského roku. Tento proces začal v roce 2007, ve většině krajských měst, ve velkých městech Středočeského kraje a v Praze ale ještě v roce 2012 platilo regulované nájemné. Postupná deregulace vedla ke snížení tržních nájmů. Stovky tisíc domácností, které dosud platily regulované činže, však za bydlení platí výrazně víc. Celkem se v Česku regulace týkala přibližně 700 tisíc bytů.

Vydáno pod