Unikla jména tisíců boháčů s účty v daňových rájích

Londýn - Svět zná totožnost tisíců majitelů anonymního majetku v daňových rájích. Odhalil ji únik informací. Na seznamu jsou i vysocí političtí představitelé nebo milionáři zapletení do podvodů. S informací přišel britský list The Guardian.

Únik se týká zhruba dvou milionů e-mailů a dalších dokumentů o 130 tisících lidech a 120 tisících firmách z daňových rájů, především z Britských Panenských ostrovů. Zveřejňováním jmen lidí, kteří ukrývají majetek v daňových rájích, se zabývá nový projekt Mezinárodního konsorcia investigativních novinářů. Ti spolupracují s listem The Guardian i dalšími zahraničními médii.

Mezi odhalenými majiteli účtů jsou například Jean-Jacques Augier, pokladník volební kampaně francouzského prezidenta, bohatá sběratelka umění ze Španělska Carmen Thyssenová-Bornemiszová, gruzínský premiér Bidzina Ivanišvili nebo manželka ruského vicepremiéra Igora Šuvalova.

Experti uvádí, že se jedná o několikanásobně vyšší objem dat ve srovnání s nedávnými aférami kontroverzního webového serveru WikiLeaks. Zatímco v jeho případě na veřejnost unikly dva gigabity informací, nyní jde údajně až o stonásobek.

Uniklá data se týkají zhruba desetiletého období bankovních a účetních aktivit nejrůznějších firem, které v Karibské oblasti působily od počátku 80. let minulého století. Právě od té doby jsou Britské Panenské ostrovy považovány za bezpečnou daňovou enklávu pro všechny, kdo chtějí své zisky uchránit před daňovými úředníky.

Přes 600 bilionů v daňových rájích

Podle odhadu bývalého hlavního ekonoma společnosti McKinsey mohou mít bohatí lidé v daňových rájích uloženo až 32 bilionů dolarů (v přepočtu zhruba 644 bilionů korun).

V daňových rájích ukrývají své peníze například ázerbájdžánský prezident Ilham Alijev a jeho rodina. Mezi klienty finančních ústavů v daňových rájích je prý i milionář Scot Young, který je ve vězení kvůli pokusu zatajit majetek před manželkou. Seznam doplňuje i uvězněný podvodník Achilleas Kallakis, jenž na základě falešných údajů získal od britských a irských bank půjčky ve výši 750 milionů liber (až 23 miliard korun).

Komentář Miroslava Svobody (zdroj: ČT24)