Zahájení hannoverského veletrhu doprovázely protesty

Hannover - Německá kancléřka Angela Merkelová a ruský prezident Vladimir Putin oficiálně zahájili hannoverský průmyslový veletrh. V Německu se při té příležitosti konaly protesty proti Putinově politice. Asi stovka demonstrantů před kongresovým centrem mávala plakáty s nápisy, které vyzývaly ke svobodným volbám či nepronásledování nevládních organizací v Rusku. Demonstrace probíhala v klidu a přítomné početné bezpečnostní síly proti ní nezasáhly.

Putin a Merkelová společně zahájili největší průmyslový veletrh na světě. Rusko se ho účastní s čestným statusem partnerské země. „Naše vzájemná obchodní výměna dosahuje 74 miliard dolarů a zvyšuje se, nehledě na některé těžkosti. Za těmito čísly stojí pracovní místa, nejnovější technologie, které získávají obě strany. Německo je jedním z našich největších investorů,“ řekl Putin.

Názory Merkelové a Putina se liší v otázce ekonomiky i ve vztahu k Sýrii

Vztah mezi oběma zeměmi přitom bývá často charakterizován jako studený mír. Kroky Německa a Evropské unie totiž Rusko dlouhodobě kritizuje. Putina naposledy rozčílil plán na záchranu Kypru. Rusové i jejich banky mají na ostrovních vkladech kolem třiceti miliard eur, jejich zdanění Putin označil za absurdní. Merkelová, kterou místní považují za hlavního viníka problému, to ale obhajuje. „Bankovní systém není udržitelný. Velké banky mají obrovské problémy,“ tvrdí.

Rusko se s Německem dlouhodobě neshodne ani v postoji k Sýrii. „Panují tam teď strašlivé poměry. Musí se udělat vše pro zabránění občanské válce. Každý musí přispět svým dílem,“ podotkla Merkelová. Podle Putina má Rusko dlouhodobě dobré vztahy se Sýrií, ale nepodporuje žádnou ze stran.

Protiputinovská demonstrace v Hannoveru
Zdroj: ČT24
Zahajuje se hannoverský veletrh (zdroj: ČT24)