Dodavatelé se předhánějí, kdo zlevní plyn razantněji

Praha – Ceny plynu padají a budou padat dolů. Pražská plynárenská ještě začátkem dubna avizovala, že se ke snížení cen nechystá, v tiskové zprávě ale nyní uvedla, že od května zlevní plyn o celých 11 procent. Právě od května snižuje ceny také největší tuzemský dodavatel plynu - společnost RWE. Už od dubna pak snížil ceny plynu o šest procent alternativní dodavatel energií Centropol Energy, tento krok už avizovaly i společnosti ČEZ a Bohemia Energy. O zlevňování zatím neuvažuje E.ON. Odchodu zákazníků se prý nebojí.

Podle Pražské plynárenské může rodinný dům díky slevě ušetřit kolem 2 500 korun ročně. Společnost ovšem zlevnění podmiňuje podepsáním smlouvy na tři roky.

Pražská plynárenská přitom ještě nedávno tvrdila, že zlevňovat nebude. „Toto jsme provedli před zimou, snažili jsme se zákazníkům ulevit na začátku topné sezony. Na přelomu roku jsme nabídli všem klientům zlevnění o 6,5 procenta, pokud prodlouží smlouvu o dva roky. Využily to desítky tisíc lidí,“ řekl začátkem dubna mluvčí firmy Miroslav Vránek. 

Majitelé rodinných domů, kteří topí plynem od RWE, pak mají ušetřit přes pět tisíc korun ročně. Firma zlevňuje ceny, protože už nechce dál přicházet o zákazníky. „Desetiprocentní snížení ceny zemního plynu se týká všech zákazníků z kategorie domácností,“ říká mluvčí skupiny RWE Martin Chalupský. Podle odborníků má v dnešní době na ceny plynu vliv hlavně zákazník. Odběratele plynu si totiž každý může vybrat. 

Ilustrační foto
Zdroj: Petr Študent/ISIFA

Dvojka na českém trhu, společnost E.ON, zlevnění zatím neplánuje. „Podle statistik přešlo nejvíc z 348 000 zákazníků, kteří loni změnili dodavatele plynu, právě k E.ON. Jejich odchodu se neobáváme,“ vysvětlil mluvčí společnosti E.ON Vladimír Vácha. 

Účty za plyn zatím rostly skoro každý rok. Před deseti lety zaplatili majitelé rodinných domů v průměru 19 tisíc korun. V loňském roce to bylo už 44 tisíc. V současné době se ale situace mění.

„Může za to hlavně to, že světové ceny zemního plynu stagnují vlivem těžby břidlicového plynu v USA,“ konstatoval Jan Schindler, analytik TZB-info. Trend levnějších cen by podle analytika mohl ještě nějakou dobu vydržet.

Vstup Jana Schindlera (zdroj: ČT24)
Vydáno pod