Egypt šetří na energiích, stovky továren mají utrum

Káhira – Egyptské továrny si stěžují na drahý provoz. Vláda jim totiž v únoru zdražila paliva, která podniky používají pro výrobu - a to hned o polovinu. Tuna topného oleje teď stojí v přepočtu skoro 4,5 tisíce korun. Pro stovky továren to znamená faktický konec. Tisíce lidí přišly o práci. Pokud se Egyptu podaří zkrotit deficit, mohl by od Mezinárodního měnového fondu získat půjčku ve výši skoro 5 miliard amerických dolarů.

Třeba v Atefově rodině byly cihly po řadu desetiletí způsob, jak si vydělávat. Dosud měl čtyři továrny, v provozu už jsou ale jen dvě, a to právě kvůli cenám paliv. „V obou továrnách pracovalo asi 800 rodin. Pro většinu z nich teď nemáme práci. Cena paliv je hrozně vysoká. Můj obchod je na dně, trh je úplně zničený. A cihly jsou prostě příliš drahé. S tím ale nic neuděláme,“ konstatoval Atef Al-Emary. 

V severoafrické zemi se kvůli palivům mění veškerý průmysl. Zavřít už muselo zhruba 500 továren, které cihly vyráběly. Přitom zaměstnancům v nich stačilo na den méně než 180 korun. Teď je ale bez práce zhruba 10 tisíc lidí. Další se pak o svoje místo bojí. „To horko, co je tady, to se ani nedá srovnávat s tím venku. Je to lehčí život, mít takovou práci. Bez ní je to opravdu těžké,“ řekl pracovník Hassan Massoud. 

Továrna v Egyptě
Zdroj: ČT24

Dotace na energie ukrajují Egyptu každoročně pětinu z rozpočtu. Vláda ovšem potřebuje šetřit. Rychlé zdražení přitom platí pro všechny továrny s výjimkou elektráren, pekáren, státem určených producentů jídla.

Pro velkou část výrobců to znamená konec podnikání. „Jen před několika dny jsem kupoval tisíc litrů a platil 2 000 egyptských liber. Nedalo se nic dělat, prostě jsem musel,“ poznamenal ředitel továrny Ahmed Al-Shaitani. 

Vláda navíc plánuje další omezení. Na benzinkách si zřejmě znovu připlatí i řidiči, které dosud dotacemi zvýhodňovala, protože měli nižší objem motoru.

V Egyptě zavírají stovky továren (zdroj: ČT24)
Vydáno pod