Povodně v Praze: Škody za 2 miliardy, nejhůř dopadly kanalizace a zoo

Praha - Červnová povodeň způsobila v Praze škody za téměř dvě miliardy korun. Nejvíc jsou poničené silnice, kanalizace a zoo. Dopravní podnik vyčíslil škody na téměř 60 milionů korun. Na jednání zastupitelstva to sdělil nový pražský primátor Tomáš Hudeček (TOP 09). Hlavní město dostalo na likvidaci následků minulý týden státní dotaci 50 milionů korun. Kraje zase poskytly částku 8 milionů korun postiženým oblastem. Konkrétně bude částka rozdělena do 45 obcí a na dvě povodňová konta krajů. Peníze už byly odeslány a v příštích dnech mohou být čerpány.

Pražské vodovody a kanalizace vyčíslily škodu na miliardu korun, městské části na 334 milionů korun. Pro ně schválili na úterním jednání radní hlavního města dotaci ve výši sedmi milionů korun. O další dva miliony bude navýšena dotace pro Zbraslav. Škody na komunikacích ve správě Technické správy komunikací (TSK) činí 230 milionů korun. Město bude chtít na opravy silnic získat dotace od státu i EU. S velkou vodou se potýkala také trojská zoologická zahrada, tady voda napáchala škody za zhruba 160 milionů korun. Voda zatopila spodní část zahrady a zvířata musela být evakuována.

  • Povodeň začala v Praze první červnový víkend. Vltava zaplavila Modřany, Zbraslav, Lahovice a Lahovičky, na severu Prahy potom část Troje a Císařského ostrova. Zaplavila více než šest desítek komunikací. Potíže nadělaly i menší toky, zejména potoky Botič, Rokytka a Šárecký potok.
Petr Velenský vynáší batagura tuntong z pavilonu Čambal
Zdroj: Tomáš Adamec/Zoo Praha

Hašek volá po rychlejší pomoci po povodních

„Velká voda odešla, starosti lidem zůstaly. To, že se v Praze řeší krize vlády, lidem nepomůže,“ komentoval situaci hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek, předseda Asociace krajů ČR. Podle Haška se pomoc z ministerstva financí komplikuje. „Netušili jsme, že po velké vodě přijde i potopa do české politiky. Přesto budeme s vládou v demisi jednat o novele zákona o krajích,“ uvedl.

Podle Haška jsou potřeba některé právní změny, aby byla popovodňová pomoc rychlejší. Chce, aby v krizových situacích mohl o penězích, které pošle stát, rozhodovat buď hejtman, nebo rada. Teprve následně by se jejich použití schvalovalo prostřednictvím zastupitelstva. Dnes se musí sejít zastupitelstvo, aby se peníze mohly rozdělit. „Současná pomoc je pomalá, málo efektivní, administrativně náročná,“ řekl Hašek. 

Hašek poděkoval všem krizovým štábům, Integrovanému záchrannému systému České republiky a „jako perfektní“ vyhodnotil činnost armády, Hasičského záchranného sboru ČR i dobrovolných hasičů. 

Mimořádný brífink Asociace krajů ČR k pomoci po povodních (zdroj: ČT24)

Kraje chtějí podpořit změnu v legislativě územních plánů, ve smyslu lepší protipovodňové ochrany. „Aby bylo jednodušší vyvlastňování v záplavových oblastech, kde je potřeba postavit protipovodňová opatření,“ vysvětlil Hašek. Protipovodňová ochrana má jít cestou drobných úprav v krajině. „Ztratila se retence krajiny, nechceme velké přehrady, chceme vytvořit škálu drobných protipovodňových opatření,“ dodal.

Asociace krajů ČR: Vraťme se k ROPům

Kraje chtějí, aby vláda s unií vyjednala čerpání evropských fondů na obnovu krajiny po povodních. „Jako hejtmani budeme žádat jakoukoliv exekutivu České republiky, aby vyjednala s Bruselem možnost čerpání evropských fondů a prodloužila ho o rok,“ řekl Hašek, který navrhl, abychom se v dalším období vrátili k čerpání z regionálních operačních programů, tedy ROPů. Chce, aby byla posílena regionální dimenze a vyzval vládu, aby po povodních zvážila přehodnocení tzv. korekcí, tedy pokut za špatné čerpání peněz z EU.