Starbucks začal v Británii po letech platit daně

Londýn - Kavárenský řetězec Starbucks zaplatil poprvé od roku 2008 ve Velké Británii korporátní daň ve výši 5 milionů liber. Informoval o tom server Telegraph.co.uk. Starbucks se loni ocitl pod palbou politiků, médií i samotných zákazníků. Čelil i obvinění z krácení daně z příjmu. Tento krok navazuje i na dohodu lídrů z minulého týdne. Ti slíbili, že si posvítí na vyhýbání se daňovým povinnostem. Dalších pět milionů se řetězec chystá zaplatit v rámci příštího půl roku. Celkem by mělo jít o 20 milionů liber v následujících dvou letech.

Starbucks doteď hlásil v Británii pouze zdanitelný zisk, a to jednou za patnáct let. Společnost ale koncem roku oznámila, že v zemi začne daň platit poté, co se ozvala veřejnost a vysvětlení chtěl slyšet i parlamentní finanční výbor.

„Naslouchali jsme našim zákazníkům, a proto zaplatíme 10 milionů liber na korporátní dani v tomto roce a dalších deset milionů pak v roce 2014,“ sdělila mluvčí Starbucks. Řetězec údajně na dani zaplatil pouhých 8,6 milionu liber za víc než 14 let a v posledních letech pak nic. Jeho prodeje přitom loni dosahovaly hodnoty kolem 400 milionů liber.

Kelímek Starbucks
Zdroj: ISIFA/THE CANADIAN PRESS/Andrew Vaughan

Firma se zdanění vyhýbala legálně. Daně z příjmů za celý západoevropský region platila kvůli výhodnějším taxám v Nizozemsku. Mluvčí společnosti uvedla, že Starbucks nyní zavádí opatření, aby v Británii dosáhla zisku. Některé prodejny budou uzavřeny a některé přesunuty. Společnost totiž v Británii vykazovala každoročně zjevné ztráty.

Daně podobným způsobem neplatí ani Amazon nebo Google

Třeba Amazon v Británii v roce 2011 zaplatil na dani z příjmu méně než 1 milion liber. Své evropské transakce měl kvůli nižším sazbám údajně danit v Lucembursku. Google zase danil v Irsku a využíval i Bermudské ostrovy. Podle společnosti prý zcela legálně.

Google
Zdroj: Ole Spata/ČTK/DPA