Za Kukyho na webu získá Svěrák odškodné

Praha - Provozovatelé serveru Share-rapid.cz musí zaplatit více než půlmilionové odškodné režisérovi Janu Svěrákovi a nesmí už nabízet ke stažení film Kuky se vrací. Píšou o tom Hospodářské noviny. Vrchní soud potvrdil rozsudek Městského soudu v Praze a ukončil tak dva roky trvající spor. Podle obžaloby se server podílel na porušení majetkových práv.

„Tím, že žalovaná strana neoprávněně umístila dílo Kuky se vrací na portál Share-rapid.cz, se podílí na porušení majetkových práv,“ píše se v soudním rozsudku. Kromě stažení filmu tak musí server Svěrákovi zaplatit odškodné 536 000 korun. 

Na internetovém úložišti Share-rapid.cz byl film k vidění i potom, co tvůrci na nelegální obsah upozornili. Provozovatelé s médii nekomunikují. Na telefonní čísla uvedená na stránkách se nedá dovolat. Ze serveru si Kukyho podle Svěrákových propočtů stáhlo přes 13 tisíc lidí. „Ten film je pořád ještě ve ztrátě asi 6 milionů,“ podotkl Svěrák. 

První vlaštovka

Navíc Svěrákův spor byl na české poměry unikátní. Až do této chvíle totiž filmaři stahování ilegálních kopií pouze kritizovali nebo se omezili na žalování jednotlivců, kteří je na web umisťují. Svěrák byl však první, kdo šel přímo po serverech, jež masové stahování umožňují.

Režisér Jan Svěrák

„Rozsudek je prvním krokem v beznadějné situaci, ve které jsme se ocitli s nástupem internetového pirátství. Mohl by varovat majitele těchto serverů, aby neumožňovali stahovat nelegální obsah.“

Provozovatelé internetových úložišť tvrdí, že za to, co tam lidi pošlou, ručit nemůžou. „Je to podobné jako s poštou. Nemůže ručit za to, jestli uvnitř toho balíku není něco, co by porušovalo něčí zákony,“ uvedl příklad Tadeáš Novák z Uložto.cz.

Většina správců podobných stránek ale po upozornění obsah smaže. Podle tvůrců je to ale málo. Ročně totiž přijdou kvůli pirátství až o dvě miliardy korun. Česká protipirátská unie kvůli tomu nechala loni z internetu odstranit milion souborů - nejčastěji právě filmy a seriály.

Robert Pelikán, advokát:

„Ten verdikt není průlomový. Jednak jsme se nedozvěděli žádné odůvodnění, žalovaný se nebránil. I kdyby se ale někdo bránil, neučí nás to nic nového. Nešlo tam o samotný problém vyvěšení filmu na web.“

Svěrákův úspěch teď povzbudil i další filmaře, které úložiště připravují o část tržeb. „Je to pro mě úžasná zpráva. Až dosud jsem měl pocit, že se pirátům bránit nemůžeme. Nyní ale budu také podávat žaloby,“ prohlásil například Václav Marhoul, režisér filmů Mazaný Filip nebo Tobruk.