Bydlení v Toskánsku, sen mnoha cestovatelů

Siena – Popíjet Brunello di Montalcino, dívat se na západ slunce nad kopcovitou krajinou Chianti a ještě k tomu mít v Toskánsku vlastní nemovitost je snem mnoha Evropanů i Američanů. Zvláště když vezmeme v úvahu, že právě tento italský region navštíví ročně téměř 50 milionů turistů. O idylickém la dolce vita v Toskánsku napsal server BBC.

Bohatá historie je v Toskánsku cítit na každém kroku. Hlavním městem regionu je Florencie, která je proslavená nejen svým Dómem a mostem Ponte Vecchio, ale také nespočtem proslulých uměleckých galerií a mezi léty 1865 a 1871 byla dokonce italskou metropolí. 

A co dále do Florencie láká turisty? „Florencie je především městem módy. Jde o domov známých návrhářů jako Salvatore Ferragamo a Roberto Cavalli,“ vysvětluje Jelena Cvjetkovicová z realitní firmy Savills. Poloha Toskánska je podle ní ideální – Benátky jsou z Florencie dostupné za zhruba dvě hodiny vlakem na sever a do Říma se dá dostat za hodinu a půl. 

  • Florencie autor: Xu Nizhi, zdroj: ČTK/Xinhua
  • Massa Marittima zdroj: ČTK/imago stock&people

Pokud navíc zvolíte nemovitost v kraji Chianti, který leží mezi Sienou a Florencií, máte na dosah obě města s výborným kulturním vyžitím a také restauracemi, říká Cvjetkovicová. Mezi další města, která jsou v Toskánsku proslavená, pak patří Pisa se svou šikmou věží nebo středověkými zdmi obehnaná Lucca. Neméně známé je kouzelné San Gimignano a také města na pobřeží Tyrhénského moře, třeba zejména Čechům povědomé Monte Argentario

Realitní trh klesá, vhodný čas na nákup dovolenkové vily?

Trh s bydlením přitom v Toskánsku pokulhává, takže ceny šly dolů. „Někteří prodejci jsou tak více ochotní smlouvat a nebo už raději stáhli svůj majetek z prodeje,“ prohlásila Cvjetkovicová. Podle ní se celková aktivita na realitním trhu zpomalila a současně se prodloužila doba mezi vyhlížením nových nemovitostí a jejich nákupem. 

Typický investor do toskánského bydlení se však dle Cvjetkovicové nemění. Jde o lidi ve věku 40 až 60 let, kteří tam chtějí strávit svůj důchod nebo hledají vhodnou dovolenkovou nemovitost. Tu pak v době své nepřítomnosti často dále pronajímají. Jde zejména o Brity, Němce, Švýcary, Američany, Skandinávce a čím dál častěji také Rusy. 

  • Toskánsko zdroj: ČTK/imago stock&people http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/49/4826/482534.jpg
  • San Gimignano autor: Chromorange/ Bildagentur Waldhä, zdroj: ČTK/PICTURE ALLIANCE http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/49/4826/482545.jpg
  • Toskánsko zdroj: ČTK/imago stock&people http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/49/4826/482536.jpg
  • Toskánsko zdroj: ČTK/imago stock&people http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/49/4826/482528.jpg

V populárních městech a provinciích startují ceny apartmánů na 250 000 eur (asi 6,5 milionu korun) a šplhají až do dvojnásobných částek. Vily a domy na samotě pak stojí od 1,5 milionu eur výše. Zároveň je také možné si od majitelů jejich nemovitosti pronajmout. Za týden tady zaplatíte od 300 eur (zhruba 7 800 korun) do několika tisíc.