Světová ekonomika to nemá lehké, nevěří jí ani MMF

Washington – Ekonomika napříč celým světem poroste jen o 3,1 procenta, tedy stejně pomalu jako Mezinárodní měnový fond (MMF) předpovídal loni. Letos se má podle nejnovějšího výhledu fondu zhoršit vývoj hospodářství ve většině hlavních světových zemí a oblastí, ovšem s výjimkou Japonska a Británie.

Ještě ve svém jarním výhledu ale MMF počítal s 3,3procentním růstem. Fond přitom snížil svůj globální výhled již popáté za sebou. Eurozóna se letos podle fondu z recese nezotaví a její ekonomika klesne stejným tempem jako loni. Konkrétně se má hrubý domácí produkt eurozóny letos propadnout o 0,6 procenta. 

Británii se povede nad očekávání dobře

I když příští rok země eura oživí, předpověď růstu se také mírně zhoršila na 0,9 procenta. Fond z velkých ekonomik eura zhoršil letošní výhled pro Německo, Itálii a Francii. Pro Británii, která eurem neplatí, se naopak výhled pro letošek zlepšil na 0,9 procenta z dubnových 0,6 procenta. 

Londýn
Zdroj: ČTK/PA/Anthony Devlin

Vyhlídky světové ekonomiky se po oživení z recese v roce 2009 postupně zhoršují od začátku loňského roku a velký podíl na tom má dluhová krize eurozóny. Za hlavní příčiny slabšího růstu fond označil útlum v rozvíjejících se ekonomikách, hlubší recese v eurozóně, než se čekalo, a pomalejší růst v USA. 

Mírně horší jsou nové odhady fondu i pro příští rok. Zatímco v dubnu fond počítal se zrychlením růstu na svižnou čtyřprocentní úroveň roku 2011, dnes svůj výhled aktualizoval na 3,8 procenta.