Portugalsko požádalo své věřitele o odklad kontroly

Lisabon - Portugalsko, které už druhý týden řeší vážnou vládní krizi, přesvědčilo své zahraniční věřitele, aby odložili pravidelnou kontrolu toho, jak země dodržuje podmínky mezinárodní finanční pomoci. Uvedlo to tamní ministerstvo financí. Revize měla původně začít příští pondělí, zástupci Evropské komise, Evropské centrální banky a Mezinárodního měnového fondu ale souhlasí s jejím přesunem na konec srpna či začátek září. Prezident Silva navrhl jako řešení současné krize v zemi vypsání předčasných voleb.

Portugalské ministerstvo financí v prohlášení uvedlo, že v pořadí osmá a devátá revize ekonomiky se nyní uskuteční současně na přelomu srpna a září. Kontrolu provádí činitelé Evropské unie, Evropské centrální banky a Mezinárodního měnového fondu, tedy trojice zahraničních věřitelů, od nichž si Portugalsko před dvěma roky vyjednalo pomoc v objemu 78 miliard eur (více než dva biliony korun).

Žádost o odklad pravidelné revize plnění podmínek této pomoci ministerstvo zdůvodnilo bouřlivou situací na politické scéně, kterou minulý týden vyvolaly demise ministrů financí a zahraničí. Vládní kabinet pod vedením Pedra Passose Coelha, který před dvěma lety finanční pomoc vyjednal, čelí krizi právě v důsledku nutného přijímání tvrdých úsporných opatření a vyšších daní. Zemí zmítají dlouhodobé protesty, naposledy se demonstranti vydali přímo do parlamentu.

Prezident vyzval k semknutí a předčasným volbám

Pokračování vlády stávající koalice, která před dvěma lety zachránila zemi před bankrotem, ve středu podpořil portugalský prezident Aníbal Cavaco Silva. Ve čtvrtek ale politickou scénu znejistil návrhem na vypsání předčasných voleb v roce 2014. Do té doby by podle něj měla vládě zajistit legitimitu nadstranická dohoda s opozičními socialisty. Premiér ve svém projevu v parlamentu řekl, že je k uzavření takové dohody připraven. Podle odborníků ale prezident Silva tímto návrhem politickou krizi spíše rozdmýchal.

Aníbal Cavaco Silva, portugalský prezident:

„Země naléhavě potřebuje dočasnou dohodu mezi stranami, které budou dodržovat dohody s Evropskou unií a Mezinárodním měnovým fondem. Tomu bychom se teď měli věnovat. Představuje to závazek, který spasí náš národ, a ten já podpořím.“

Portugalsko žádá o odklad kontroly (zdroj: ČT24)
Vydáno pod