Výroba vozidel v Česku propadá. Škodovka jde do protiútoku s elektrokolem

Praha - Automobilka Škoda Auto rozšířila svou nabídku bicyklů o kolo poháněné elektřinou s názvem Green E Line v hodnotě 65 990 korun. Zareagovala tak na rostoucí oblibu elektrokol, jejichž prodej v ČR roste podle odhadů ročně asi o třetinu. Naopak výroba silničních vozidel v ČR za první pololetí meziročně klesla o 12,8 procenta. Pokles produkce ve srovnání s rokem 2012 zaznamenali všichni tuzemští výrobci osobních vozů - Škoda, nošovický Hyundai a kolínská TPCA.

Green E Line je konstruováno jako tzv. Pedelec (Pedal Electric Cycle). U tohoto typu elektrického kola má motor funkci pouze jako omezený pomocný pohon při šlapání do pedálů. Nabídne dojezd 105 kilometrů. „Význam elektrického pohonu hraje u jízdních kol stále větší roli,“ uvedl člen představenstva Škody Auto Werner Eichhorn. Automobilka nabízí celkem deset modelů kol.

Kola s přídavným elektromotorem se těší rostoucí popularitě. Lidé nyní kupují více elektrokola i elektrické skútry. Podle prodejců je jedním z důvodů rozmachu elektromobility růst cen pohonných hmot. Prodej elektrokol roste ročně zhruba o třetinu. Elektropohony jsou však trendem i v dalších dopravních prostředcích. Firmy staví motocykly, motokáry nebo třeba dětská šlapadla.

Pro výrobce osobních automobilů Škoda Auto je prodej kol jen doplňková záležitost. Značka však byla v roce 1895 založena původně jako výrobce jízdních kol. Nyní už kola přímo nevyrábí, Škodou nabízené modely vychází z kol produkovaných jinými výrobci, v případě elektrokola rakouskou KTM.

Pokles zažívá i výroba autobusů, motocyklů či kamionů

Letos bylo v ČR zatím vyrobeno přes 589 tisíc silničních vozidel. Valnou většinu představují osobní automobily - jejich produkce v prvním pololetí poklesla o 13,09 procenta na 575 835 vozů. Méně se v ČR vyrobilo i autobusů, motocyklů a výrazně klesla i výroba nákladních vozidel.

Nejmarkantnější meziroční pokles zaznamenalo sdružení u výroby kamionů. Těch se letos vyrobilo 386, což proti loňskému roku představuje pokles o 47,4 procenta. O 35 procent na celkových 839 kusů se snížila výroba motocyklů, a o téměř 3,7 procenta poklesla výroba autobusů na celkových 1 423 kusů.

  • Kamiony značky Tatra autor: František Vlček, zdroj: isifa/Lidové noviny
  • Tatra autor: František Vlček, zdroj: isifa/Lidové noviny
Vydáno pod