Bydlení budoucnosti? Sluneční dům českých studentů míří na prestižní soutěž

Praha - Studenti ČVUT v Praze dokončili svůj speciální ekologický dům určený pro mezinárodní soutěž v Kalifornii. Jsou navíc první z Čechů, kterým se s projektem podařilo probojovat až do finálové dvacítky. Dům studenti představí dnes v pražských Dejvicích.

Sluneční dům neboli AIR House je energeticky naprosto nezávislá budova, která veškerou energii čerpá ze slunce. „Základem je dostatečné množství tepelné izolace, aby se zamezilo nadbytečným ztrátám domu,“ řekla energetická koordinátorka Kateřina Sojková. „Z hlediska energetiky, systémů a vnitřního komfortu jde o plnohodnotný dům, funguje jako jakýkoliv jiný,“ ujistila. 

Podle autorů tráví moderní člověk více než 90 procent svého života v interiéru. Proto využívali výhradně přírodní materiály, recyklovatelné a ekologické. Jednou z priorit konceptu bylo i šetrné nakládání s vodou. Odpadní „šedá voda“ se proto filtruje v kořenové čističce a používá k zalévání zahrady.

Rozhovor s autory projektu (zdroj: ČT24)

„Tento konkrétní dům je navrhován pro lidi nad padesát let, pro tzv. empty nesters (syndrom prázdného hnízda). Je zamýšlen jako chata pro lidi na vrcholu produktivního věku a následně může být použit k trvalému bydlení pro pár v důchodovém věku,“ uvedl hlavní architekt projektu Martin Čeněk. Autoři připomínají, že bydlení seniorů tvoří v současnosti 20 procent z celkového počtu domácností a časem bude v České republice čím dál závažnějším tématem.

AIR House je záměrně nejmenším domem v soutěži Solar Decathlon 2013. Koncept kombinuje minimální vnitřní obytný prostor s velkorysým venkovním prostorem. „Jedná se o unikátní projekt ČVUT, vzniká pod vedením Fakulty architektury, ale účastní se ho téměř všechny fakulty - stavební, dopravní, strojní i elektrotechnická. Na projektu se během 2,5 let podílelo celkem 25 lidí,“ řekl koordinátor týmu Dalibor Hlaváček.

Autoři projektu: „Věříme, že nejčistší energie je ta nespotřebovaná - na stavbu, provoz, údržbu nebo likvidaci domu.“

AIR House tým
Zdroj: ČT24/airhouse.cz

Sluneční desetiboj

„Soutěž Solar Decathlon je prestižní mezinárodní soutěž, která se zabývá energeticky soběstačnými domy. Pořádá ji americké ministerstvo energie. Cílem je navrhnout dům, který je zcela energeticky soběstačný, tj. stavba musí vyrobit alespoň tolik energie, kolik spotřebuje, musí fungovat v reálném životě a být vyrobena z materiálů, které jsou zdravé a energeticky nenáročné,“ řekl Dalibor Hlaváček, koordinátor týmu z fakulty architektury ČVUT.

Stavby vznikají na půdě univerzit, hotové domy se představí veřejnosti v říjnu 2013 v Kalifornii. Během závěrečné přehlídky jsou stavby hodnoceny v 10 disciplínách. Solar Decathlon představuje účinný nástroj pro výuku studentů a vzdělávání laické i odborné veřejnosti.

Stavba AIR Housu v pražských Dejvicích
Zdroj: ČT24