Alarmující výsledky - tak hodnotí ČOI kontroly za první pololetí

Praha - Nahradit kvantitu kvalitou. To jsou podle ředitele Vladimíra Velčovského hlavní priority České obchodní inspekce. Nejčastější pokuty jsou kvůli porušování zákona o ochraně spotřebitele. Závažné výsledky byly zjištěny při kontrolách složení drahých kovů a u přetočených kilometrů ojetých aut. „Pod tíhou velmi závažných zjištění v oblasti mimořádných akcí jsem se rozhodl informovat veřejnost o závažných zjištěních,“ prohlásil na tiskové konferenci Vladimír Velčovský, ústřední ředitel ČOI.

V souladu s prohlášením ředitele došlo ke snížení provedených kontrol o 12 procent. Došlo i k poklesu uložených pokut - jejich hodnota nicméně vzrostla o 57,3 procenta oproti pololetí loňského roku.

Kontrola složení drahých kamenů

V 92 procentech kontrol neodpovídalo jejich složení. „Provedli jsme 11 kontrol a odebrali 12 vzorků šperků. V 11 případech bylo zjištěno, že deklarované kameny neodpovídají skutečným vlastnostem,“ uvedl Velčovský.

Kontroly předváděcích akcí

Výrazně vzrostl počet kontrol - o 40 procent. ČOI se zaměřila na nepoctivé prodejce. Pokuty za nekalé praktiky byly uděleny v řádech milionů. Dosud nejvyšší pokutu, dva miliony korun, dostala 1. Česká reklamní společnost v květnu, a to za promyšlenou manipulaci a agresivní nátlak na seniory při prodeji.

Ani milionové pokuty neodradily obchodníky od využívání nelegálních praktik na předváděcích akcích. Nějaké pochybení našla inspekce na čtyřech z pěti kontrolovaných předváděček.

„Jednání některých prodejců na předváděcích akcích dosáhlo takové arogance vůči seniorům, že ani opakované pokuty, které jdou do milionů, je od nekalých obchodních praktik neodvrátily. Situaci může změnit jen zpřísnění zákona a trvalá osvěta seniorů, na něž jsou předváděcí akce zaměřeny,“ uvedl Velčovský.

Internetové obchody

Kontrol proběhlo za první pololetí o 29 procent více než loni. Dochází k porušování zákona o ochraně spotřebitele. Daniela Slezáková chtěla letět balónem. Po zaplacení voucheru už ale nikdo nereagoval. „Kontaktovala jsem jak slevový portál i zážitkovou firmu, ale peníze už jsem neviděla.“

Textilie

Bylo zabaveno na 15 500 padělků značkových výrobků

Přetočené kilometry u ojetých vozů

V 90 procentech všech kontrol byly zjištěny nějaké nedostatky. V necelých 85 procentech byly přetočeny tachometry (od 16 do 40 tisíc). Neférovým prodejcům aut se podvody vyplácejí, protože zdejší zákony jsou na manipulaci s ujetými kilometry krátké. Přitom Češi jsou proslulí právě tím, že se ke koupi nechají snadno přesvědčit zmanipulovaným tachometrem. Právě teď jsou na trhu desítky tisíc aut, která mají najeto o hodně víc, než tvrdí prodávající. Laik prakticky nemá šanci podvod poznat.

  • Autobazar zdroj: ČT24
  • Ilustrační foto zdroj: ČT24

Pravomoci ČOI by měly být od roku 2014 posíleny, inspekce bude moci pořizovat na předváděcích akcích zvukové a obrazové záznamy. Použití záznamové techniky má odradit prodejce od použití agresivních obchodních technik, jako je například bránění seniorům v odchodu z prodejní akce nebo odebírání občanských průkazů a odmítání jejich vrácení bez uzavření kupní smlouvy, křičení na seniory či přímé vyhrožování.