Austrálie zdaní vklady v bankách

Canberra - Nepříliš optimistické prognózy varující před zpomalením australského růstu a vyšším rozpočtovým deficitem přiměly tamní vládu ke kroku, jenž by měl zabránit bankovnímu kolapsu. Od roku 2016 by měly být zdaněny bankovní vklady. Informoval o tom britský server BBC News. Daň bude uvalena na banky. Ty ovšem varovaly, že by se náklady v konečném výsledku mohly přesunout na jejich zákazníky.

Vklady do 250 tisíc australských dolarů (4,4 milionu korun) budou podle severu BBC podléhat dani ve výši 0,05 procenta. Podle australské vlády mají získané peníze směřovat do fondu pro pojištění bankovních vkladů. Nová daň by měla v období od ledna 2016 do července 2017 vynést 733 milionů australských dolarů (téměř 13 miliard korun).

Australská vláda zároveň zhoršila výhled domácí ekonomiky. Hrubý domácí produkt se ve finančním roce končícím v červnu 2014 podle nové prognózy zvýší pouze o 2,5 procenta místo dříve předpokládaného nárůstu o 2,75 procenta.

Silné poptávce z Číny bude brzy konec

Vláda rovněž upozornila, že prudký růst v těžařském sektoru, za kterým stála poptávka z Číny, skončí, což bude mít negativní dopad na firemní zisky a zvýší nezaměstnanost.

Australský ministr finančních služeb Chris Bowen:

„Austrálie prochází ekonomickou transformací. Ne krizí, ale transformací, která vyžaduje pečlivou hospodářskou politiku. V budoucnosti budou muset být motorem ekonomiky sektory mimo těžební průmysl.“

Vláda rovněž zvýšila odhad rozpočtového deficitu pro tento finanční rok na 30 miliard australských dolarů z dříve předpokládaných 18 miliard.

Cigareta
Zdroj: ČT24

Kuřáci si v Austrálii připlatí

Cílem kabinetu je dosáhnout do finančního roku 2016/2017 rozpočtového přebytku. Vláda proto oznámila i další nová opatření, která by měla zvýšit příjmy státu. Zvednout by se měla například daň na cigarety. Ceny se zvýší o 12,5 procenta ročně po dobu čtyř let počínaje prvním prosincem.

Komentář Petra Dvořáka, děkana Fakulty financí a účetnictví VŠE v Praze (zdroj: ČT24)