V Chorvatsku se vyplatí koupit tamější SIM kartu

Záhřeb - Češi, kteří chtějí z dovolené v Chorvatsku častěji volat domů, mohou zvolit služby některého z tamních operátorů. Už za 180 korun se dají třeba celý týden posílat neomezeně esemesky a k tomu půl hodiny volat a ještě surfovat po internetu. Konkurence zase láká na volání na veškeré pevné linky do Čech jen za dvě koruny za minutu. Pečlivý výběr může předčit i české zvýhodněné tarify.

Koupit chorvatskou SIM kartu není v oblíbených letoviscích problém, stačí větší trafika. Letáček je i v češtině: „Gratulujeme k volbě nejvýhodnějšího operátora v Chorvatsku.“ Důležitá jsou ale čísla. Hovor na pevnou linku skutečně vyjde na dvě koruny. Balíček dalšího operátora dokonce nabízí dvě karty - třeba pro dvě rodiny na různých plážích. Mezi sebou si volají zadarmo, do Česka půl hodiny bez dalších výdajů a esemeskovat se dá neomezeně. 

Mít chorvatskou SIM kartu má taky další výhody. Člověk třeba nemusí pořád hledat drobné do parkomatů. Stačí odeslat SMS. Při nákupu SIM karty je ale přece jen třeba trochu obezřetnosti. Prodejci nutí další kredit s tím, že na kartě je nula, to ale pravda není. 

Pro ty, kteří takové situace řešit nechtějí, nabízejí čeští operátoři speciální dovolenkové balíčky. Chce to ale připravit se před odjezdem. S O2 si lidé domů zavolají za 3,90 koruny za minutu, Vodafone zase nabízí za 99 korun jeden celý den účtovaný za ceny jako v Česku. A T-Mobile má třeba balíček dat - až 20 MB za 70 korun. 

Sečteno a podtrženo - bez aktivace speciálních tarifů lidé s českými operátory za minutu hovoru zaplatí zhruba 7,50 koruny, a to už se pak přece jen vyplatí používat chorvatskou SIM kartu.

Události: Jak mít volání z Chorvatska co nejlevnější? (zdroj: ČT24)