Českému průmyslu se stále nedaří zmírnit propad

Praha - Českému průmyslu se během června nepodařilo navázat na předchozí trend a podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) meziročně reálně klesl o 5,3 procenta. Ještě v květnu přitom pokles dosahoval 2,2 procenta a v dubnu dokonce průmysl rostl půlprocentním tempem. Statistici ovšem přišli s lepšími červnovými čísly pro stavebnictví („jenom“ minus 11,1 procenta) a zahraniční obchod (33miliardový přebytek).

Například červnové povodně snížily podle odhadu úřadu průmyslovou produkci o 0,2 procentního bodu. Po vyloučení vlivu povodní by tedy průmyslová produkce meziročně reálně klesla o 5,1 procenta. Meziměsíčně po vyloučení sezonních vlivů byla pak průmyslová výroba nižší o 0,9 procenta. 

„V každém případě průmysl táhla dolů slabá zahraniční poptávka, nedostatek zakázek. To je trend, který tady v letošním roce zatím ještě vidíme,“ uvedl analytik ČSOB Petr Dufek.

Výhled pro další vývoj průmyslu zůstává mírně optimistický

Petr Dufek, analytik ČSOB: „Jak už naznačily indexy nákupních manažerů, recese průmyslu nejspíše pozvolna končí, a tak druhá polovina roku by pro toto odvětví měla být mnohem lepší co do výsledku než ta první. Nová pracovní místa však zatím nejspíše průmysl vytvářet ještě nezačne, nicméně dosavadní trend propouštění by se měl pozvolna blížit ke svému konci.“

Průmysl stahuje dolů i útlum těžby

K meziročnímu poklesu v červnu nejvíce přispělo stejně jako v předchozím měsíci odvětví těžby a dobývání, jehož produkce klesla o 21,2 procenta. Naopak výroba ostatních dopravních prostředků a zařízení stoupla o 22,7 procenta.

Zato propad stavební výroby v Česku se v červnu zmírnil. Ve srovnání se stejným obdobím loňského roku pokles činil 11,1 procenta, v květnu stavebnictví propadlo o 15,5 procenta. Meziměsíčně byla stavební výroba vyšší o 1,3 procenta.

VOLNÉ K POUŽITÍ!
Zdroj: ISIFA/Thinkstock/iStockphoto

„Mimo to nová data ukazují, že se český stavební sektor bez větších problémů vyrovnal s počasím. V červnu samozřejmě nejde o nízké teploty, problémem ale mohly být srážky, kterých bylo o 74 procent více, než činí dlouhodobý normál. Část území zasáhly povodně,“ vysvětlil analytik Patria Online Tomáš Vlk.

Pavel Sobíšek, hlavní ekonom UniCredit Bank

„Za propadem (stavebnictví) stojí nízká investiční aktivita tuzemských firem a koneckonců i klesající poptávka domácností po bytech.“ 

Letošní rok bude pro stavebnictví podle ekonomů ještě kritický. Svaz podnikatelů ve stavebnictví dodává, že odvětví by mohlo pomoct třeba spuštění programu Nová zelená úsporám. Jeho start se ale odkládá, a tak se případný pozitivní efekt nejspíš projeví až příští rok. 

Zahraniční obchod pak skončil v červnu v přebytku 33 miliard korun, což je meziročně o 4,6 miliardy korun více. Vývoz a dovoz meziročně klesly, vývoz o 2,5 procenta a dovoz o 4,8 procenta.