Rusnok: Otázku surovinové politiky přenecháme nové vládě

Praha – Rusnokův kabinet přenechá rozhodnutí v otázce surovinové politiky vládě, která vznikne po předčasných volbách. Premiér Rusnok to řekl v pořadu České televize Otázky Václava Moravce. Prioritou vlády je v tuto chvíli vytváření státního rozpočtu. Právě kvůli tomu by podle premiéra bylo dobré, kdyby se předčasné volby uskutečnily co nejdříve. Na druhou stranu představa rozpočtového provizoria ho příliš neděsí. V lednu, kdy by provizorium platilo, se nekonají žádné velké investice a stát by tak fungoval bez problémů dál.

Rusnok již dříve avizoval, že jeho vláda nebude přijímat žádná strategická rozhodnutí. To podle premiéra platí i v otázce surovinové politiky, kterou by měla vláda projednávat ve středu. „Uvažuji o tom, že počkám na vyjádření pana ministra, který vždycky má možnost ten materiál stáhnout. Uvažuji také o tom, že ten materiál začneme projednávat a pak přerušíme jeho projednávání a stanovíme nějakou lhůtu, která evidentně bude znamenat, že to dokončí až příští vláda,“ uvedl premiér. Rusnok nevidí důvod pro to, aby končící vláda surovinovou politiku schvalovala, a je možné, že se materiálem zabývat nebude vůbec.

Poslanci se shodují: O gripenech by měla rozhodnout až nová vláda

Rusnokova vláda by podle většiny poslanců neměla projednávat ani případné prodloužení smlouvy se Švédskem o nadzvukových stíhačkách Gripen. „Neumím si představit, že by dodavatel, kterému mimořádně záleží na tom, aby mohl službu vykonávat pro Českou republiku, nepochopil ten důvod, že jsou volby a že rozhodnutí udělá další politická reprezentace,“ uvedl v Otázkách Václava Moravce exministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). Rusnokova vláda by tak v tuto chvíli měla spíše vyjednávat o prodloužení termínu švédské nabídky.  

Bojový letoun Jas-39 Gripen
Zdroj: Josef Vostárek/ČTK

Podle místopředsedy KSČM Jiřího Dolejše by Rusnokova vláda měla kormě rozpočtu vyřešit i uzavřít přípravu plánovacího období pro evropské fondy na rok 2014 až 2020. S tím, aby evropské fondy byly použity k nastartování evropské ekonomiky, souhlasí i místopředseda ČSSD Michal Hašek. Doufá zároveň, že v této otázce panuje shoda napříč politickým spektrem, stejně jako v otázce povodní.  

Hrozba rozpočtového provizoria se podle Rusnoka přeceňuje

Prioritou vlády by nyní mělo být vytváření státního rozpočtu tak, aby se stát vyhnul rozpočtovému provizoriu, nebo ho měl jen po nezbytně dlouhou dobu. I tak se ale Rusnok domnívá, že hrozba rozpočtového provizoria na několik týdnů v lednu se přeceňuje. „Rozpočtové provizorium není třeba démonizovat, v této zemi už bylo vícekrát. (…) Ono v lednu se žádné investice nezahajují. Několik týdnů v lednu by neznamenalo žádnou tragédii, ta země by úplně normálně fungovala dál,“ dodal.

Jeho vláda chce sestavit rozpočet na základě platných zákonů, které podle něj z osmdesáti procent determinují výsledek. „Zbytek doděláme podle momentálních preferencí jednotlivých resortů. Tam, kde bude možné pokrýt ty největší problémy, tak to uděláme,“ podotkl. Doplnil ale, že se bude jednat o návrh, s nímž si musí poradit především nová vláda. „Buď si ho z větší části osvojí, nebo udělá ten rozpočet znovu a jinak.“

Peníze
Zdroj: Vlk Vojtěch/ČTK

Právní analýza rozpočtu? Rusnok už ji má na stole

Rusnok si podle svých slov již nechal vytvořit právní analýzu týkající se rozpočtu a případného rozpočtového provizoria na příští rok. Upozorňuje ale, že pokud se sněmovna rozpustí, jeho vláda se bude nacházet ve zcela nové situaci, kterou český politický systém dosud nezažil. „Na jedné straně je potřeba dokončit některé legislativní normy, které započala minulá vláda a které, pokud nevstoupí v platnost, zkomplikují velmi život občanů České republiky,“ konstatoval premiér. Naráží zejména na nový občanský zákoník či normy týkající se obnovitelných zdrojů energie.

Právě na těchto zákonech panuje mezi poslanci shoda a doufají, že je do svého rozpuštění stihnou schválit. Rusnok ale upozorňuje, že kdyby některou z těchto norem chtěl Senát vrátit, je to velká komplikace. „Pokud by se mezitím rozpustila sněmovna, zákon se nemá kam vrátit a padne tak pod stůl,“ dodal Rusnok.

Všechno se bude odvíjet především od toho, jak rychle nově zvolená politická reprezentace bude schopna najít společnou řeč. „To je věc, která je klíčová, a pokud by se tyto věci protahovaly, tak nám týden, který tady ušetříme s rozpuštěním sněmovny a konáním voleb, vůbec nepomůže,“ myslí si.

Rusnok: Věřil jsem, že nás podpoří Paroubek

Rusnok prý ještě minulý týden věřil, že se mu podaří přesvědčit ty poslance, kteří se hlásí k levicové části politického spektra, konkrétně reprezentanty strany LEV 21, aby jeho vládu podpořili. „Tam jsem doufal, že když někdo hovoří o tom, že je levicový, tak že by mohl pro vládu, která se spíše kloní k té levé části spektra, hlasovat,“ uvedl. Rusnok také viděl určitou naději v tom, že se mu podaří přesvědčit některé poslance strany LIDEM. „Ve vztahu k jejich programovým prioritám tam žádný rozpor nebyl,“ domnívá se.

Jiří Rusnok v Otázkách Václava Moravce (zdroj: ČT24)