Nová aukce kmitočtů je tu. Čtvrtý operátor dostane víc frekvencí

Praha - Čtvrtý mobilní operátor může vstoupit na mobilní trh. Český telekomunikační úřad (ČTÚ) oznámil podmínky pro novou aukci kmitočtů pro rychlé mobilní sítě. Čtvrtý operátor má získat více frekvencí. Úřad chce přijímat přihlášky do konce září, aukce pak odstartuje do poloviny listopadu. Tu předchozí úřad kvůli příliš vysokým nabídkám zrušil, obával se totiž růstu cen pro zákazníky. Nejvážnějším zájemcem o vstup na mobilní trh je finanční skupina PPF, mluví se i o domácí telekomunikační skupině Dial Telecom.

Dlouho očekávaná a už jednou zrušená aukce je tu. Český telekomunikační úřad vyhlásil podmínky nové aukce kmitočtů v pásmech 800, 1800 a 2600 MHz pro rychlé mobilní sítě LTE. Pro nového operátora vyčlenil část pásma 1800 MHz a nově i 800 MHz. Kmitočty nebude možné sedm let převádět na jiné subjekty. Celková vyvolávací cena je zhruba 8,72 miliardy korun.

Současní hráči zatím příliš nekomentují, podmínky pečlivě studují

Novému hráči mají připadnout lukrativní frekvence, kterými se dá pokrýt celá země. To se nelíbí současným operátorům, kteří opakují, že kvůli této podmínce nevylučují soudní dohru - považují ji totiž za nedovolenou podporu možného nového hráče na trhu. Finální podmínky ovšem odmítli komentovat, dokud je detailně neprostudují.

Podle mluvčí T-Mobilu Martiny Kemrové úřad část připomínek operátora akceptoval, nicméně záměr rezervace nejlukrativnějšího spektra v pásmu 800 MHz pro nový subjekt v podmínkách zůstal. „Jak jsme opakovaně uváděli, tento krok považujeme za neodůvodněné znevýhodnění stávajících operátorů. O tom, zda se aukce zúčastníme, se rozhodneme po detailním prostudování materiálu. Případné právní kroky zvažujeme,“ prohlásila Kemrová.

Možné dopady příchodu 4. hráče: Levnější volání i rychlejší internet

Podle některých odborníků by další konkurence na trhu mohla znamenat, že telekomunikační služby budou pro zákazníky zase o něco výhodnější. „Mohou se dočkat dalšího zlevnění volání či datových služeb,“ domnívá se třeba analytik České spořitelny Josef Novotný.

Jiní ale namítají, že operátoři šli s cenami už hodně nízko. Neomezené tarify totiž nabízí za zhruba 700 korun. Možný dopad vidí jinde. „Další operátor by mohl přinést zrychlení internetu mimo velká města, zejména na úrovni okresních měst, potažmo vesnic,“ myslí si odborník na telekomunikace Martin Zikmund.

Co operátory čeká?

  • Operátoři, kteří získají kmitočty, budou muset během 30 měsíců pokrýt 30 zaostalých okresů. Budou také muset v sítích LTE poskytnout velkoobchodní nabídku virtuálním operátorům.
  • Nynější operátoři budou povinni novému hráči poskytnout národní roaming v sítích GSM a 3G po dobu osmi let. 
  • Zájemci o účast v aukci budou muset úřadu složit jistinu půl miliardy korun. To je dvojnásobek toho, co v předchozí aukci.
  • S přidělením kmitočtů ČTÚ počítá na začátku příštího roku, až operátoři zaplatí vydražené frekvence. Získají je do poloviny roku 2029.
Peníze
Zdroj: René Volfík/ČTK

Chceme rychlý a transparentní proces, říká šéf ČTÚ

„Cíle aukce jsou jasné. Jde nám o rozvoj nových služeb mobilního vysokorychlostního internetového připojení, podporu hospodářské soutěže, vytvoření podmínek pro vstup dalšího operátora s celostátní působností a o zajištění efektivního využívání kmitočtového spektra,“ uvedl předseda ČTÚ Jaromír Novák s tím, že aukce je připravena tak, aby se celý proces uskutečnil rychle a transparentně, tedy bez postranních spekulací či snahy o jeho prodlužování.

Ministerstvo financí očekává, že aukce státnímu rozpočtu vynese zhruba 7 miliard korun. První přihlášky telekomunikační úřad čeká v září, první přihazování miliard a stamilionů by pak mohlo začít na konci října. 

„Vláda má maximální zájem na posílení trhu mobilních trhů, v oblasti mobilních komunikací včetně datových přenosů. Chceme udělat všechno pro to, abychom co nejvíc zvýšili konkurenční tlak v této oblasti, protože moderní mobilní komunikace jsou dnes klíčovým hospodářským faktorem,“ řekl v květnu bývalý premiér Petr Nečas.

Volání
Zdroj: ČT24

Původní aukci přitom zastavil sám zadavatel – ČTÚ. Nabídky byly podle něj příliš vysoké, což by mohlo znamenat, že ji nakonec budou platit koncoví zákazníci. Tehdejšího šéfa ČTÚ Pavla Dvořáka stálo zastavení aukce místo. Jeho končící mandát už vláda neprodloužila. 

Čtvrtým mobilním operátorem se chce stát finanční skupina PPF, která se účastnila již minulé neúspěšné aukce. Možným zájemcem je i tuzemská telekomunikační skupina Dial Telecom, která ale úřad požádala o odložení termínu pro přijímání nabídek na účast v soutěži do konce září.

Jan Matura, šéfredaktor Mobil.iDNES.cz:

„Otázka je, jestli ten čtvrtý operátor vznikne, respektive jestli se ta síť stane komerční sítí. Ta síť by se teoreticky mohla pronajímat stávajícím operátorům. Všeobecná skepse plyne z toho, že v Evropě spíš dochází k reorganizaci a slučování sítí, než že by masivně vznikaly nové sítě. Ten trh je velmi konkurenční, na druhou stranu ale velmi svázaný regulacemi. A marže klesají, takže je otázka, jestli náš malý trh v této chvíli dokáže pojmout nového operátora.“

  • LTE umožňuje několikanásobně rychlejší připojení k internetu proti stávajícím sítím 3G. Operátoři již první lokální LTE sítě zprovoznili například v části Prahy, Mladé Boleslavi a Karlových Varech. Maximální rychlost se pohybuje kolem 100 Mbit/s.