Stavba D3 kolem Tábora přerušena – ministerstvo přišlo o povolení

Tábor – Ministerstvo dopravy oznámilo, že přerušuje stavbu dálnice D3 v úseku obchvatu Tábora. Důvodem je verdikt Městského soudu v Praze. Rozhodoval spor mezi ministerstvem a majiteli motocentra, kteří si stěžovali, že stavba odřízla jejich firmu od jediné přístupové cesty. Nakonec jim dal za pravdu. Letos v červnu Ředitelství silnic a dálnic zprovoznilo nový úsek D3 mezi Veselím nad Lužnicí a Táborem. Další části měly být hotovy v následujících letech – nyní je budoucnost nejistá.

Celý spor vznikl kvůli tomu, že k nemovitosti a na pozemky bylo pouze právo dočasného sjezdu na komunikaci obchvatu. Při povolování stavby motocentra si toho však stavební úřad ani katastr nemovitostí a další instituce nevšimly a stavba byla povolena jako trvalá.

„Ministerstvo dopravy samozřejmě musí respektovat rozhodnutí soudu. Stavební povolení na rekonstrukci dálnice v tomto úseku není dále pravomocné, což znamená, že se stavba musí přerušit. Ministerstvo dopravy může proti rozsudku podat kasační stížnost, nejprve ale společně s ŘSD prověří, jaké varianty dalšího postupu rozsudek umožňuje,“ říká mluvčí ministerstva dopravy Tomáš Neřold.

  • Zprovozněný úsek dálnice D3 autor: Veis David, zdroj: ČTK
  • Zprovozněný úsek dálnice D3 autor: Veis David, zdroj: ČTK

S rozhodnutím soudu se ale podle Neřolda nic nemění na tom, že provoz na obchvatu Tábora může pokračovat ve dvou pruzích na odlehlé straně dálnice. „Nicméně zastavení stavby samozřejmě oddaluje dokončení plnohodnotného dálničního spojení v celém úseku mezi Meznem a Veselím nad Lužnicí,“ dodal. Ve věci pochybil Městský úřad v Táboře při vydávání stavebního povolení - ponese tedy případné následky.

V uvedeném úseku se opravuje asfaltový povrch, instaluje se systém SOS a doplňují se sítě a nová kanalizace. Jde tak pouze o rekonstrukci stávajícího čtyřpruhu, aby vyhovoval parametrům dálnice. „Stavbu tedy její přerušení nijak výrazně neprodraží. Náklady navíc by přineslo jedině případné vyrovnání s majiteli motocentra,“ uvedlo ministerstvo.