Zeman: Podnikatele vezmu do zahraničí, jen pokud přispějí na státní dluh

Praha - Prezident Miloš Zeman bude příště požadovat po podnikatelích, kteří ho budou doprovázet na cestách, aby se podíleli na snížení státního dluhu. Poté, co se hlava státu v úterý na Pražském hradě setkala s pravidelnými přispěvovateli Zemanova Nadačního fondu na splácení státního dluhu, to prezident napsal na svém facebookovém profilu.

Prezidenta totiž mrzí, že se k přispěvatelům jeho nadačního fondu nepřidala podnikatelská sféra. „Ale až budou chodit různí lidé a budou říkat - já bych potřeboval, abyste mě zařadil do podnikatelské mise, nebo já bych potřeboval, abyste se za nás přimluvil - v tomto případě přistoupím k vydírání, protože státní dluh je nás všech,“ prohlásil.

První oficiální návštěvu v prezidentské funkci Zeman absolvoval na začátku dubna a zavedla jej na Slovensko. V dubnu pak ještě navštívil Rakousko, v květnu Polsko a v červnu Německo. Minulý týden absolvoval první oficiální návštěvu bruselského centra Evropské unie. V říjnu by měl podle dřívějších informací navštívit Ukrajinu a Izrael.

Celé znění úterního vyjádření prezidenta Miloše Zemana na stránkách jeho Facebooku

Dnes se na Pražském hradě konalo mé první setkání s pravidelnými přispěvovateli do mého Nadačního fondu na splácení státního dluhu. Jsem velice rád, že jsem měl možnost se setkat s těmi, kterým není budoucnost našeho národa lhostejná a kteří se jakoukoliv částkou rozhodli pravidelně přispívat na splácení našeho státního dluhu. Je to kapka v moři, ale o to více si těchto lidí vážím, že se ke mně přidali. Jak zní jedno přísloví: “V každé kapce je skryt oceán.” Na jednu stranu mě ale mrzí, že se k odhodlání těchto občanů nepřidala i podnikatelská sféra. Ale až budou chodit různí lidé a budou říkat - já bych potřeboval, abyste mě zařadil do podnikatelské mise, nebo já bych potřeboval, abyste se za nás přimluvil - v tomto případě přistoupím k vydírání, protože státní dluh je nás všech, ne jen dolních 10 000 000.

Ivana Zemanová se zapisuje do knihy hostů
Zdroj: Jan Koller/ČTK

O fondu na splácení státního dluhu mluvil Zeman ještě před svým zvolením. Následně jej v polovině června založil. Každý měsíc až do března 2018 do něj vloží 60 000 korun, tedy třetinu svého platu. Chce tak motivovat lidi s vyššími příjmy, aby se na krácení státního dluhu podíleli.

Na účtu fondu se podle jeho webu do této chvíle shromáždilo zhruba 310 000 korun, což je zatím málo. Státní dluh ke konci června činil 1,678 bilionu korun a za letošní první pololetí se zvýšil o 10,5 miliardy korun.

Rozhovor s Dagmar Kuchtovou (zdroj: ČT24)