Chcete-li státní dluhopisy, neváhejte. Už jsou skoro rozebrané

Praha – Od zahájení prodeje spořicích státních dluhopisů uplynul zhruba den a půl. Lidé už si za tu dobu stihli objednat cenné papíry za 6,9 miliardy korun. Vzhledem k tomu, že ministerstvo financí má v plánu vypůjčit si v rámci vánoční emise 5 až 10 miliard, lze očekávat, že objednávky brzy ukončí. Prozatím je konec upisovacího období stanoven na 29. listopadu. O dalším vývoji bude úřad informovat zítra.

Zájemci si mohou dluhopisy objednávat na téměř 1 700 místech, mezi něž patří vybrané pobočky České spořitelny, ČSOB, Komerční banky, České pošty a J&T Banky. Samotné cenné papíry vydá ministerstvo 12. prosince.

Jaké dluhopisy jsou k dispozici?

  • prémiový dluhopis s tříletou splatností a průměrným ročním výnosem 2,3 procenta
  • pětiletý kuponový dluhopis s průměrným ročním výnosem 2,73 procenta
  • pětiletý reinvestiční spořicí dluhopis s ročním výnosem 2,98 procenta
  • sedmiletý protiinflační dluhopis úročený podle míry inflace, ke které se připočte ještě reálný výnos 0,5 procenta ročně

Ke koupeným dluhopisům lze pořídit dárkový certifikát nebo pamětní list.

„Já mám radost, že je o dluhopisy zájem. Vážíme si důvěry občanů,“ řekl v rozhovoru pro Studio ČT24 náměstek ministra financí Jan Gregor. Investoři podle něj mají největší zájem o tříletý prémiový dluhopis s průměrným ročním výnosem 2,3 procenta, který představuje asi polovinu dosavadních objednávek. Zhruba třetinu objednávek pak tvoří pětiletý reinvestiční dluhopis s ročním výnosem 2,98 procenta.

Dluhopisy jsou k dispozici pro občany ČR i cizince. Zakoupit si je mohou také občanská sdružení, nadace a nadační fondy, církve, obecně prospěšné společnosti, zahraniční neziskové společnosti, kraje, města a veřejné vysoké školy.