Projde rozpočet? ČSSD je pro, ANO chce návrh nejdřív studovat

Praha – Vláda Jiřího Rusnoka má před sebou zřejmě posledních pár týdnů úřadování – a stejně tak i nejdůležitější úkol, tedy obhájit před sněmovnou návrh rozpočtu pro rok 2014. Jak se ukazuje, může jít také o úkol nejtěžší. Nově zvolení poslanci se totiž v názorech na míru rozpočtového schodku liší. Nejsilnější frakce ČSSD sice dala před složitým jednáním přednost rychlému schválení, ostatní strany se ale kloní spíš ke změnám. Menší deficit by rádi prosadili třeba občanští demokraté, TOP 09 nebo lidovci. Hnutí ANO Andreje Babiše se zatím chce s rozpočtem důkladněji seznámit – v pátek si návrh vyžádá od ministra Fischera.

Vláda nové sněmovně nabídne rozpočet se schodkem 112 miliard korun. Dlouho sice počítala s nižším, nakonec ale přehodnotila odhad růstu ekonomiky a počítá i s vyššími příjmy. Jediný, kdo zatím hodlá vládnímu vzorci ve většině vyjít vstříc, jsou sociální demokraté, ačkoliv ještě před volbami chtěli rozpočet upravovat. Zřejmě i pod dojmem vyhrocené povolební situace a zdrženého vyjednávání ale dávají přednost co nejrychlejšímu schválení.

Naopak možní koaliční partneři ČSSD ale uvažují o zásahu do rozpočtu ještě před jeho schválením. Konkrétní body budou analyzovat, jak slíbil třeba člen nově ustanoveného sboru ekonomických poradců hnutí ANO Aleš Michl. Ten chce ještě v letošním návrhu hledat úspory, aniž by se muselo škrtat v investicích. Předseda hnutí Babiš si půjde osobně pro návrh k ministrovi Janu Fischerovi v pátek.

Andrej Babiš:

„Samozřejmě, že každý schodek je špatný. Naše země dneska patří mezi nejrychleji se zadlužující země Evropy. Absolutně ten dluh sice není až tak velký, ale rychlostí jsme na předním místě a mělo by se to projevovat někde v investicích, ale to já nikde nevidím.“

To KDU-ČSL, slovy jejího místopředsedy Mariana Jurečky, chce jednoznačně rozpočet ještě před schválením upravovat. Podobně se vyjádřili také zástupci ODS a TOP 09.

Premiér v demisi Jiří Rusnok odhaduje, že jeho tým bude fungovat ještě týdny. Podle prohlášení prezidenta je totiž prvním krokem ustavující schůze sněmovny, a až pak bude vhodný čas pro jmenování nového premiéra.

Blížící se dobu střídání týmů ale potvrzuje zájem politiků z úspěšných stran. Někteří se už o fungování resortů zajímají. „Obecné kontakty probíhají, já jsem tomu rád z toho důvodu, že ta agenda, kterou zaštiťuji hlavně směrem k evropským fondům, by měla mít nějakou kontinuitu,“ tvrdí ministr pro místní rozvoj František Lukl. Také šéf financí Jan Fischer už přiznal, že jeho náměstky navštěvují experti ze sněmovních stran.

Vydáno pod