Hypernovy a prodejny Albert na Slovensku končí

Bratislava - Holandský řetězec Ahold odchází ze Slovenska. Své pobočky prodejen Albert, supermarketů Hypernova a čerpacích stanic prodá firmě Condorum. Ta má v zemi síť obchodů s potravinami. Ahold se chce soustředit na provozování svých obchodů v Česku.

„Ahold dnes dosáhl dohody se společností Condorum ohledně prodeje svých podnikatelských aktivit ve Slovenské republice. Ahold provozuje na Slovensku 24 obchodů s čistými tržbami 159 milionů v roce 2012,“ oznámila společnost v tiskové zprávě. 

„Pozice naší společnosti na slovenském trhu byla již dlouhodobě limitovaná, naopak odchod z tohoto trhu umožňuje vedení společnosti se zaměřit na další úspěšné působení značky Ahold v České republice, která zde v současnosti provozuje téměř 300 prodejen Albert,“ komentuje to mluvčí AHOLD Czech Republic Judita Urbánková. 

Finanční detaily transakce společnosti nezveřejnily. Společnost Condorum již na Slovensku provozuje více jak 90 maloobchodních prodejen pod názvy Terno a Moja Samoška. Ty v roce 2012 vykázaly čisté tržby ve výši 127 milionů euro. 

Ahold již jednou odchod ze Slovenska zvažoval, a to v roce 2007, kdy prodal své obchody v Polsku. Nakonec se však rozhodl na Slovensku zůstat. V zemi ovšem nepokračoval v expanzi a loni naopak podle listu Sme dvě své prodejny na Slovensku zavřel.

Společnost Ahold sídlí v Amsterodamu. Podníká v oblasti obchodu, působí v 11 zemích. Vlastní více než 3 000 prodejen, zaměstnává 225 tisíc lidí. Akcie společnosti se obchodují na nizozemské burze Euronext.