Guvernér ČNB Singer k intervencím: Riskantní by bylo nic nedělat

Praha – Guvernér české národní banky Miroslav Singer v Otázkách Václava Moravce obhajoval intervence, které mají oslabit korunu a uvolnit měnové podmínky. Podle Singera by se tento krok už do půl roku měl projevit na inflaci, která by i tak měla být podle jeho odhadů druhá nejnižší za posledních deset let. V roce 2015 by se pak měl zásah ČNB pozitivně projevit i na celé ekonomice.

„Centrální banky musí hledět dopředu, nám analýzy naznačovaly, že pokud nic neuděláme, po celý příští rok by ceny klesaly. To samozřejmě spotřebitele potěší, ale lidé nejsou jen spotřebitelé. Lidé jsou zaměstnanci, dlužníci, jsou to držitelé aktiv, která souvisí s reálnými hodnotami, a tam všude by ekonomika trpěla,“ vysvětloval Singer.   

ČNB se obávala, že by ekonomika mohla spadnout do řetězce poklesu cen. Podle guvernéra má pak ekonomika tendenci se z toho strašně špatně dostávat. „V tu chvíli je centrální banka mnohem méně schopná takové situaci čelit, než když zareaguje včas a dopředu,“ obhajuje rozhodnutí Singer. 

ČNB zahájila intervence minulý týden poprvé od roku 2002. Centrální banka bude intervenovat na devizovém trhu na oslabení kurzu koruny tak, aby udržovala kurz koruny vůči euru poblíž hladiny 27 CZK/EUR

Kurz koruny vůči euru
Zdroj: ČT24

Zatímco někteří kritici tohoto kroku varovali před obrovskou inflací, Singer se toho nebojí. Naopak pětiprocentní pokles kurzu podle Singera způsobí to, že příští rok bude u nás v ČR druhá nejnižší inflace za dekádu. „Alespoň tak to podle našich propočtů vypadá,“ řekl v Otázkách Václava Moravce. 

Česká národní banka podle Singera chce kurz koruny udržet minimálně jeden a půl roku. V extrémních případech, jakým může být například nenadálá deflační situace v eurozóně, přitom guvernér nevyloučil další změnu kurzu. „Může se stát, že budeme ten kurz měnit, ale přiznám se, že by to vyžadovalo strašně dramatickou změnu. Je to hlubší nástroj než úrok, nemůže se měnit při každé významnější změně ekonomických podmínek,“ uvedl.

Více škody než užitku?

Česká banka si od oslabení koruny slibuje, že Češi budou nakupovat raději doma než za drahá eura v zahraničí. A právě to by mělo českou ekonomiku nastartovat. Jenže exministr financí Pavel Mertlík varuje: „Je tady druhá stránka věci. Ekonomika ČR je výrazně dovozně náročná. Jsme zpracovatelskou ekonomikou, která nemá žádné významné suroviny, něco ale dovezeme ze zahraničí, přidáme k tomu hodnotu a to pak exportujeme. Tento export nás živí. Tímto krokem plošně zdražíme paliva, suroviny a energie a to se promítne v druhé vlně zdražování do celého národního hospodářství.“ 

„Já doufám, že to mají pánové v ČNB velmi dobře spočítáno, protože pokud ne a pokud to dopadne tak, že vytvoří novou recesi nebo posílí pokles ekonomiky, a to přesně v okamžiku, kdy ten pokles přichází, pak škody budou větší než užitek,“ dodal.

Vydáno pod