Recese na krku - unikne Česko pesimistické prognóze?

Praha - Ekonomice se pořád nedaří. Ve třetím čtvrtletí se podle prvních údajů znovu propadla. "Když se podíváme na posledních osm kvartálů, tak pouze v jediném byla česká ekonomika mírně nad nulou. Řekl bych, že to není opětovný návrat do recese, v recesi stále jsme," řekl dnes pro ČT ekonom a člen NERVu Petr Zahradník. Právě hrozícím návratem recese hájí centrální banka svůj nedávný zásah, který už zdražuje první zboží. Guvernér Miroslav Singer ale odmítá, že by ČNB měnu dál oslabila až na 28 korun za euro. „My jsme řekli 27 (Kč/EUR) na dlouhou dobu,“ dnes potvrdil.

Upadne tuzemská ekonomika zpátky do recese? Viceguvernér České národní banky Vladimír Tomšík upozornil na to, že předběžná data o vývoji domácího hospodářství ve 3. čtvrtletí tomu mohou nasvědčovat – odhadem má ekonomika klesnout o 0,5 procenta. Tomšík je přesvědčen, že by bez zásahu centrální banky v lednu příštího roku nastala deflace. Známky oživování jsou vidět primárně v průmyslu a ne v domácí poptávce. Intervence byly proto podle České národní banky nezbytné - měly odvrátit případná rizika. 

Vladimír Tomšík, viceguvernér ČNB

„Nikdo neví, co by se stalo s kurzem, kdybychom upadli do deflační pasti. Byla tady šest kvartálů recese a bojím se, že by to mohlo být v příštích letech i horší, kdybychom nezasáhli. Kurz budeme držet okolo 27 korun za euro tak dlouho, abychom se vrátili k standardním měnovým nástrojům a vzdálili se od deflační pasti. V úterý jsme zjistili, že trh je velmi citlivý na vyjádření, takže více k tomu nebudu říkat.“

Vyjádření viceguvernéra pro ČT okomentoval i ekonom a člen NERVu Petr Zahradník. "Slova Tomšíka jsou silná a pravdivá. Když se podíváme na posledních osm kvartálů, tak pouze v jediném byla česká ekonomika mírně nad nulou. Řekl bych, že to není opětovný návrat do recese, v recesi stále jsme."

ČSSD i KDU-ČSL jsou vzhledem k intervencím negativní

V kontrastu se slovy viceguvernéra je názor předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky, který se vrací k adekvátnosti použití devizových intervencí. Akce ČNB prý nepovede k vyšší spotřebě domácností a hospodářskému růstu. Zvýšená inflace znehodnotí úspory občanů, doplnil politik.

Skeptický je i předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. „Myslím si, že je to zásah poměrně sporný, kde i v naší odborné komisi jsou na to dosti protichůdné názory. Takže nezbývá než ho respektovat a přizpůsobit se mu,“ potvrdil dnes Bělobrádek.

Vladimír Tomšík
Zdroj: Jan Rasch/isifa/Euro

„Já si nemyslím, že devizová intervence centrální banky povede k tomu, aby domácnosti začaly více utrácet a začaly nakupovat a tím podpořily hospodářský růst. Bohužel se dostaví jiný efekt. Pokud se zvýší inflace, tak to bude znamenat reálné znehodnocení úspor občanů,“ prohlásil Sobotka.

„Česká ekonomika nemá nárok mít silný kurz (25 korun), oslabená hodnota odpovídá jeho fundamentům,“ potvrdil Zahradník.

Podle předsedy ČSSD je potřeba, aby po několika málo měsících toto opatření bylo velmi objektivně a tvrdě vyhodnoceno jak ze strany ČNB, tak vlády a ministerstva financí.

Jak se na intervence dívá premiér v demisi?

„Pětiprocentní znehodnocení české koruny nemůže zásadně pohnout cenovou hladinou v České republice. Intervence České národní banky sama o sobě nezpůsobí ani nápravu české ekonomiky ze dne na den, ani ji nijak zásadně nepoškodí,“ prohlásil po dnešním jednání vlády premiér v demisi Jiří Rusnok.

Změna kurzu na 28 Kč/EUR? Zatím ne…

Guvernér Miroslav Singer zatím neplánuje další devizové intervence, aby oslabila měnu na 28 korun za euro. Kurz kolem 27 korun za euro podle Singera nyní stačí a situace zatím nevyžaduje další zásah centrální banky. „Ne, my jsme řekli 27 (Kč/EUR) na dlouhou dobu - pakliže se něco dramatického nestane. Nic dramatického se nestalo,“ řekl dnes v Olomouci Singer, když odpovídal na otázku, zda lze očekávat další intervenci ČNB s cílem oslabit měnu na 28 Kč/EUR.

Průmyslníci a dopravci nepovažují devizové intervence ČNB za jednoznačně pozitivní krok pro českou ekonomiku. Centrální banka prý měla svůj záměr konzultovat s představiteli podnikatelské sféry.

„Dlouhodobě požadujeme kontinuitu a stabilitu rozhodování, která ovlivňují podnikatelské prostředí. Pro podnikatele krok devizových intervencí není však zcela čitelný a předvídatelný, rozhodnutí ČNB přineslo podnikatelům nové nejistoty a rizika,“ uvedl Svaz.

Co podraží či zlevní?

Mladoboleslavská škodovka zvedá ceny - její auta budou dražší až o deset tisíc. Nejvíc si lidé připlatí za novou Octavii RS. „Živit“ auta bude ale taky dražší, vyšší ceny hlásí už i první čerpací stanice. Zdražení čeká i LPG.

„Jedním z pozitivních efektů je zlevnění cest do ČR pro zahraniční turisty. Efekt se sice projeví nejdříve pro silvestrovské oslavy, ale je zřejmé, že pokud nyní parta lidí ze západní Evropy plánuje oslavit někde jinde než doma, pak pobyt v ČR vyjde o 5 až 10 procent levněji než dříve, a to má již nějaký vliv. Podobně pozitivní vliv se jistě v určité míře dostaví i u občanů ČR, kteří zvažují lyžování v cizině nebo v ČR. Pokud se rozhodují  zejména podle ceny, pak po intervenci získaly pobyty v ČR výhody přes 5 procent. Je tedy zřejmé, že domácí turistický sektor by měl benefitovat,“ říká Radim Dohnal, konzultant Saxo Bank.