Brno chce pro Amazon dálniční nájezd, o projekt má zájem i Holešov

Brno - Brněnští zastupitelé se zřejmě poučili v Dobrovízi a trvají na tom, že distribuční centrum Amazonu vznikne na Černovické terase v Brně, jen pokud se postaví i nájezd na dálnici D1. Amazon plánoval, že by obří logistické středisko fungovalo už od září 2014. Jako alternativu k brněnské lokalitě dnes zástupci společnosti Industry Servis ZK nabídli Amazonu volné místo v průmyslové zóně v Holešově na Kroměřížsku. Oznámil to Jakub Černoch, výkonný ředitel krajské firmy, která holešovskou zónu spravuje.

Amazon chce v Brně v lokalitě Černovická terasa postavit obří distribuční centrum, práci by tady mohly najít 2 tisíce lidí plus další 3 tisíce v sezonních špičkách. Firma chtěla, aby centrum fungovalo ještě před příštími Vánocemi. Jenže to by mohlo zkomplikovat dnešní rozhodnutí brněnských zastupitelů.

Ti odsouhlasili usnesení, podle něhož bude mít nájemní smlouva a budoucí kupní smlouva s Amazonem odloženou účinnost a bude podmíněná výstavbou napojení na D1. Místní se totiž obávají nárůstu dopravy. Komunikaci může podle platné legislativy nechat postavit pouze Ředitelství silnic a dálnic.

Jak by mohlo vypadat distribuční centrum Amazonu?
Zdroj: ČT24

Proti výstavbě logistického centra se postavili lidé ze sdružení Čisté Tuřany. Společně s radnicí městské části Slatina požadují zpracování studie vlivu na životní prostředí EIA. Podle nich je už nyní doprava v Tuřanech na hranici snesitelnosti.

Další logistické centrum chtěl Amazon postavit i v Dobrovízi u Prahy. Tady ale projekt obřího střediska o rozloze 95 tisíc metrů čtverečních odmítli místní v hlasování. Taktéž se obávají, že by přes obec jezdilo moc aut (více čtěte ZDE). Moravskoslezský kraj poté nabídl Amazonu k výstavbě centra průmyslovou zónu Mošnov na Novojičínsku (více ZDE).

V Holešově zájem mají

Jelikož projekt Amazonu naráží na problémy v Praze i Brně, s nabídkou rychle přispěchali správci holešovské průmyslové zóny. „O možnosti investovat v Holešově ví Amazon již od dubna. Tehdy nám odpověděli, že si vybrali jiné lokality. Nyní je jako potenciálního investora oslovujeme znovu. Jde o záměr, který by do regionu mohl přinést tisíce pracovních míst,“ uvedl Jakub Černoch, výkonný ředitel společnosti, která zónu spravuje. Dodal, že dopis byl adresován řediteli Amazonu pro Evropu Timu Collinsovi.

Amazon

… je největším a zároveň i jedním z nejstarších internetových obchodů na světě. Založil ho v roce 1994 Jeff Bezos. Amazon už má v tuzemsku poblíž Letiště Václava Havla centrum pro vrácení zboží.

Další dvě distribuční centra v České republice by se měla stát součástí sítě 25 podobných provozů rozmístěných v 7 evropských zemích. Výstavbu velkých logistických center plánuje Amazon také v Polsku – počátkem října oznámil, že v příštích dvou letech vybuduje u našich severních sousedů tři areály.

Holešovská zóna měla být jedním z největších průmyslových parků v zemi, zatím se do ní ale uchýlila jediná firma. Základní infrastruktura byla dokončena už v listopadu 2009. Kraj původně počítal, že průmyslový park plně zahájí provoz v roce 2015 a přinese až 12 tisíc nových pracovních míst. Plány ale narazily na hospodářskou krizi a na výhrady některých místních. Nelíbí se jim, že zóna, která vznikla na bývalém letišti, stojí na zdrojích pitné vody.

To, že Amazon chce v Česku už do příštího září vybudovat dvě obří distribuční centra, ale neznamená, že by přímo vstupoval na místní trh. Webové stránky v češtině firma zatím neplánuje. Sklad v centru Evropy má sice zkrátit dobu dodání, zlevnit zboží a rozšířit nabídku, těžit z toho budou ale hlavně zákazníci v okolních státech.